Заједничка царина, спољна трговина и монета услов заједничке државе

– Уколико нема заједничке царине, спољнотрговинске политике и монете онда нема ни заједничке државе, рекао је за Б92 Божидар Ђелић, српски министар финансија и економије о плану за решење односа Србије и Црне горе, који је у Београд донео Хавијер Солана.

– Значи све оно што иде око та три питања против јединства, ствара неку врсту Квазимода или Франкенштајна државе и нешто што би могло да буде штетно за интересе грађана Србије и грађана Црне горе. Такав систем би могао у догледној будућности да нас доведе у доста велике свађе и нерегуларности, и зато мислим да они нису целисходни- рекао је Ђелић. Он је истакао да порески системи могу бити одвојени, али како каже, сулудо је да се раздвоје да би се услед хармонизације са Европском унијом поново вратили на јединствен систем. Међутим, царине не могу бити одвојене.

– Ако постоји једна држава онда службе које прате шта се дешава око границе морају бити јединствене. То значи не само царина, то значи фитосанитарне службе које морају примењивати исте аршине и водити евиденцију уласка изласка неких роба, од биљака, животиња, па лекова, пазити да се сачува јединство и чистоћа неког тржишта, да се обезбеди против лудих крава и таквих ствари- објаснио је Ђелић.