За развој 13 општина на југу Србије 100 милиона евра

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић најавио је данас у Власотинцу да ће у наредној години из буџета Србије бити издвојено 100 милиона евра за развој 13 општина Јабланичког и Пчињског округа. Динкић је на састанку са представницима општина ових округа рекао да ће у 2007. години Србија значајно повећати средства за развој југа Србије, под условом стварања боље координације и селекције развојних пројеката Републике и локалне самоуправе. Према његовим речима, Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа добиће у наредној години 12 милиона евра, што је двоструко више него у овој години.

Министар је наговестио да ће из буџета значајно бити повећано и суфинансирање заједничких пројеката који се у сарадњи са међународним финансијским организацијама реализују у ове три општине. Те организације су у овој години уложиле 3,3 милиона евра, додао је он, уз оцену да то није довољно и да та средства треба повећати, у чему ће их Србија пратити.

Динкић је истакао да ће из Националног инвестиционог плана у развој општина Јабланичког и Пчињског округа бити уложено најмање 40 милиона евра. Југ Србије мора брже да се развија од других делова земље јер је у ранијем периоду заостајао, указао је он и подсетио на то да је уставна обавеза државе да обезбеди равномерни регионални развој, при чему она први пут има довољно средстава за то.

Министар је навео да ће Влада, поред финансијске помоћи, развојне пројекте помагати и стручним кадровима, уз напомену да ће највећи део новца бити уложен у капиталне пројекте, што је и услов за привлачење будућих инвеститора. У разговору с представницима општина учествовали су и председник Координационог тела за југ Србије Расим Лјајић и шеф Економског тима за Космет и југ Србије Ненад Поповић, а том приликом потписан је и Статут Центра за развој поменутих округа.

Динкић ће потом обићи радове на спортској хали у Власотинцу, за које су издвојена средства из Националног инвестиционог плана, отворити резервоар питке воде и цевовод и означити почетак радова на изградњи пута Ладовица-Гложане. По завршетку посете Власотинцу министар финансија посетиће и Лесковац.