За првих шест месеци значајно побољшана платно-билансна позиција Србије

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да је за шест месеци ове године Србија значајно побољшала платно-билансну позицију, при чему је извоз повећан за 54 одсто, док је увоз смањен за један одсто у односу на прошлу годину.

Динкић је такође рекао да ће стамбени кредити за младе у износу до 100.000 евра, са роком отплате од 25 година и збирном годишњом каматом од 4,5 одсто, почети да се одобравају од октобра.

Динкић је на конференцији за новинаре навео да је захваљујући приходима од пореза на додату вредност, који су за 42 одсто већи од планираних, и прихода од акциза, већих за 31 одсто, остварен суфицит буџета од око 6,3 милијарде динара.

Он је указао на то да су повећане девизне резерве на више од пет милијарди долара, уз напомену да су 15. августа износиле тачно 5,060 милијарди долара.

После рекордног раста бруто-друштвеног производа у 2004. години од око осам одсто, Влада остаје при ставу да ће у 2005. години он достићи ниво од приближно пет одсто, највише захваљујући расту директних страних инвестиција које би до краја године требало да износе око две милијарде долара, објаснио је министар.

Једини проблем остаје инфлација која је за седам месеци ове године била већа од планиране, рекао је Динкић и изразио очекивање да ће инфлација бити зауздана у августу и преостала четири месеца ове године, тако да ће раст цена на мало у 2005. години бити на нивоу од 13,8 одсто, колико је износио у 2004. години.

Министар финансија је најавио да ће Влада Србије сутра донети одлуку о расписивању тендера за избор приватизационог саветника за Нафтну индустрију Србије и напоменуо да је Влада дала гаранције Међународном монетарном фонду да ће до почетка 2006. године почети приватизацију две рафинерије и одређених делова НИС-а.

Према његовим речима, Министарство финансија предложиће Влади да смањи акцизе на гориво за три динара по литру, чиме ће се смањити приходи буџета за 3,2 милијарде динара до краја године.

Он је објаснио да се Министарство на тај корак одлучило како би смањило терет поскупљења горива на рачун крајњих потрошача и додао да ће због смањења акцизе на гориво Влада морати да уведе мере штедње за око 3,2 милијарде динара кроз смањење трошкова јавних служби.