За одржавање референдума о новом уставу 586 милиона динара

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић саопштио је данас да је Влада усвојила амандман на Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2006. годину којим се обезбеђује 586 милиона динара за одржавање референдума о новом уставу Србије.

Динкић је конференцији за новинаре, одржаној након седнице Владе, напоменуо да од те суме највећу ставку представља издвајање за накнаде радницима ангажованим на спровођењу референдума, и то 219 милиона динара.

Према његовим речима, накнаде политичким странкама за спровођење кампање биће у складу са бројем мандата који имају у Скупшини Србије, док је 125 милиона динара намењено Канцеларији за сарадњу с медијима Владе Србије за медијску кампању која би позвала грађане да изађу на референдум.

Министар је указао на то да је неопходно што хитније донети нови устав како би се што пре заокружила државност Србије и омогућиле њене убрзане европске интеграције.

Он је изразио очекивање да ће се ребаланс буџета, укључујући и овај амандман, наћи следеће недеље на скупштинском разматрању.

Влада је данас донела и три нова закона из области финансија: , Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама и Предлог закона о изменама и допунама Закона о царинској тарифи, додао је Динкић.

Истовремено, он је истакао да је на данашњој седници прихваћен Предлог споразума о замени дуга између Србије и Немачке, односно између Министарства финансија и немачке Кредитне банке за развој КфW.

На овај начин Немачка ће отписати дуг Србији од 25 милиона евра, а Србија се обавезује да уложи 5,5 милиона евра из буџета у еколошки пројекат у оквиру заједничког програма рехабилитације система даљинског грејања у Србији, објаснио је Динкић.

Министар је напоменуо да ће тиме почети да се остварује план замене дела нашег дуга према Париском клубу за инвестиције и указао на значај тога што је Немачка, која је највећи трговински партнер Србије, прва прихватила да уђе у овај пројекат.

Такође, он је навео да је данас донета Уредба о додели националних пензија истакнутим уметницима, чији месечни износ неће бити мањи од 100 хиљада динара.

Критеријум за додељивање ових пензија утврдиће посебна комисија, коју ће чинити девет чланова – четири члана предлагаће Министарство културе, а пет координацини одбор уметничких удружења, рекао је Динкић и додао да ће након што комисија утврди предлог Влада донети решење о додели ових пензија.

Према његовим речима, националне пензије исплаћују се у виду доживотног месечног новчаног примања, а средства за исплату обезбеђена су у овогодишњем буџету.