Вујовић:Трошак реформи морају да поднесу сви

„Трошак реформи морају да поднесу сви слојеви друштва, а не могу запослени у јавном сектору и пензионери бити они који носе највећи терет”, рекао је Душан Вујовић, који ће вршити функцију министра финансија након оставке Лазара Крстића. Он је истакао да у Влади нема дилеме о неопходности фискалне консолидације.

„Није проблем у избору мера, већ у оштрини мера и начину на који ће оне бити спроведене“, рекао је Вујовић и нагласио да се исти циљ може постићи сетом економских мера које ће бити равномерније распоређене током три године.

„Дефицит ћемо смањити и решавањем проблема наслеђених из прошлости. Решењем статуса 584 предузећа која само троше буџетска средства и ништа не привређују, уштедећемо око 600 милиона евра годишње. Боље управљање, уз професионални менаџмент и уштеде у јавним предузећима, могу годишње да донесу 200 до 300 милиона евра уместо губитака које покрива буџет“, рекао је Вујовић за Блиц.

Према његовим речима, потребно је изградити политички и друштвени консензус да у примени овим мера нема изузетака.

„Нико не може бити поштеђен“, нагласио је министар.

Министар је рекао да се ребаланс буџета очекује током септембра, за када је планиран и долазак ММФ-а.

„Ребаланс буџета мора да се одрази на све кључне елементе економског програма који ће бити основа преговора с ММФ-ом и ефеката спровођења договорене политике до краја године. То, на пример, укључује исплате социјалних програма, плате и пензије“, наводи Вујовић, нагласивши да ликвидност није проблем.

„Пара имамо и ребаланс неће бити оптерећен тим проблемима“, закључио је Вујовић.

Он је истакао да се неће одустати ни од агресивније борбе против сиве економије, што је најављено већ за ову недељу.

„Борба против сиве економије остаје приоритет. Буџет Србије сваке године губи 100 милиона евра само због шверца цигарета. Половина укупне количине ракије се производи без плаћања акциза и пореза, а то би могли да буду приходи буџета“, поручио је Вујовић.

Према његовим речимам, корупција је рак рана овог друштва, а најгора форма корупције је криминал.

„Криминал се у овој земљи не огледа само у томе што људи губе живот, већ и што држава због неплаћених пореза и акциза губи приходе из којих би се финансирале школе, болнице, путеви“, истакао је министар.

Вујовић је признао да неке проблеме у ЕПС-у није могуће решити без поскупљења.

„Уштеда струје нема смисла при ценама које су 30 одсто ниже од најмањих цена у региону. Цена струје мора да буде виша да би ове уштеде имале економског смисла. И најважније, да бисмо привукли страна улагања у генерисање и извоз електричне енергије, морамо да имамо економску цену струје. Наравно, само повећање цена струје без одговорног менаџмента нема смисла. Више цене би остале без ефекта и биле би употребљене за повећање плата, које су превисоке. С просеком од 75.000 динара, радници ЕПС-а су скоро два пута боље плаћени од просечног радника“, рекао је Вујовић.

Он је додао да постоје и проблеми у ЕПС-у који се не могу решавати поскупљењем, као што технички губици од 18 одсто произведене струје нису питање цене, већ лошег газдовања.

„Исто се односи на рекордно ниску наплату, од само 84 одсто. Менаџмент са преко 600 високо плаћених директора још је један пример“, закључио је Вујовић.