Вујовић:Терет реформи је на свима

Терет реформи у Србији не може да изнесе само један слој друштва, борба против сиве економије остаје приоритет, а плате у јавном сектору и пензије морају бити смањене за 10 одсто, поручио је министар привреде Душан Вујовић који обавља и функцију министра финансија.

Вујовић је у интервјуу за Недељник рекао да је прихватио да води и ресор финансија јер је то, како каже, професионално велики изазов, посебно у овако тешком тренутку за земљу.

Министар је поручио да Србија неће банкротирати ако се настави са спровођењем реформа, а то значи да плате и пензије морају бити смањене за 10 одсто, али и да ће солидарни порез бити укинут у септембру. Такође, повећање цене струје за 30 одсто, о чему су ових дана писали поједини медији, каже Вујовић, не би имало смисла без професионалног менаџмента и ефикаснијег пословања.

„Борба против сиве економије остаје приоритет. Радићемо на ефикаснијој наплати акциза и царина, јер сада губимо око 100-150 милиона евра у сивој зони. Морамо имати и ефикаснију администрацију и јавна предузећа. У њима данас ради преплаћен и лош менаџмент“, каже министар.

Он подсећа да се решењем статуса 584 предузећа у Агенцији за приватизацију, која само троше буџетска средства, блокирају ресурсе и ништа не привређују Србија, штеди око 600 милиона евра годишње, те да боље управљање и уштеде у јавним предузећима могу годишње да донесу најмање 200-300 милиона евра, уместо губитака које сада покрива буџет.

Вујовић је поновио да се ребаланс буџета очекује крајем септембра и да ће показати све кључне елементе економског програма који ће бити основа преговора са ММФ-ом, као и очекиване ефекте спровођења договорене политике у последњем кварталу.

„То укључује исплате социјалних програма, плате и пензије, економске стимулације за нове инвестиције. Циљ је да ребаланс послужи као основа за здраво планирања буџета за следећу годину и пројекцију расхода до 2017. године“, навео је Вујовић истакавши да ће плате и пензије морати да буду смањене за 10 одсто.

Са тим је, додао је он, сагласан и премијер Вучић, али пре него што то буде урађено биће размотрени ефекти борбе против сиве економије и уштеде које се планирају увођењем реда у администрацију и јавна предузећа.

Вујовић каже да је још рано говорити о „кресању државне администрације и продаји или гашењу неликвидних фирми“, јер Влада Србије није усвојила ребаланс буџета за 2014. годину.

Према његовим речимам, није решено ни питање предузећа у реструктурирању која запошљавају око 60.000 људи и годишње из буџета извлаче око 800 милиона евра.

Министар каже да ни поскупљење струје не би решило проблем, већ је проблем менаџмент ЕПС-а са 600 високо плаћених директора, технички губици од 18 одсто и ниска наплата од 84 процента.

„Али такође морам да кажем да не можете очекивати да људи штеде струју при цени која је 30 одсто нижа од најмањих у региону. Имамо највећу потрошњу струје по јединици БДП-а, најмање користимо алтернативне изворе енергије и заостајемо за регионом и светом у примени мера штедње. Зато цена струје мора да буде виша да би уштеде имале економског смисла, али и да би привукли страна улагања“, каже Вујовић.

Повећање цене струје без професионално менаџмента и ефикаснијег пословања – нема много смисла, сматра министар и истиче да би више цене струје остале без ефекта и биле би искоришћене за повећање плата које су већ сада два пута веће од просечних плата у Србији.

Упитан до када ће на снази остати солидарни порез, Вујовић каже да ће то бити до септембра, након чега ће бити замењен планираним смањењем плата од 10 одсто за више од 700.000 запослених радника у јавном сектору.

Када је реч о законима о раду и пензијско-инвалидском осигурању, Вујовић каже да су та акта подржана од стручне јавности, послодаваца и међународне заједнице и знак су да је Србија креула у обећане реформе.

„Са друге стране, најављене економске мере су неопходне јер нам је земља у терминалној фази болести. Све што будемо радили у наредном периоду је болно, али нужно за оздрављење“, рекао је Вујовић и поручио да Србија неће банкротирати, уколико се најављене мере спроведу и у септембру закључи нови трогодишњи аранжман са ММФ-ом.

Аранжман са овом финансијском институцијом омогућиће нам да смањимо фискални дефицит, одржимо јавни дуг у нормалним оквирима и постанемо атрактивна дестинација за стране инвестиције, закључио је Вујовић.