Вујовић:Идућег месеца споразум са ММФ-ом и еврообвезнице

„Србија се нада да ће идућег месеца финализовати дуго ишчекивани споразум са Међународним монетарним фондом и продати еврообвезнице вредне до две милијарде евра по каматним стопама испод четири одсто”, изјавио је у Лондону за Ројтерс министар финансија Душан Вујовић.

Вујовић је поручио и да очекује да ће рецесијом погођена српска економија идуће године надмашити стопу раста коју предвиђа ММФ. Министар је рекао и да очекује да ће споразум са Русијом о гасу помоћи у снижењу енергетских трошкова компанија, као и да ће српски пољопривредници остварити корист од недавне забране увоза производа из ЕУ у Русију.

„Процена је да ћемо идуће године забележити нулти или једва позитиван привредни раст, затим раст од 1,5 одсто у 2016. и 2,5 одсто у 2017. Верујем да бисмо 2015. могли остварити знатно бољи резултат, захваљујући опоравку од поплава и другим факторима. Раст би могао да износи од 0,5 до 1,5 одсто“, навео је он у интервјуу Ројтерсу.

Агенција Ројтерс наводи да ће идућег месеца у српску престоницу ММФ послати тим који ће водити преговоре о зајму, као и да је Београд обећао да ће у наредне три године извршити резове у јавном сектору и смањење субвенција укупне вредности од 1,4 до 1,5 милијарди евра, уз подизање пореза на транспорт гаса кроз земљу, у циљу спуштања буџетског дефицита на одрживих 2,0 до 2,5 одсто.

„Потребно је да радимо на томе да јавне компаније у области електричне енергије и гаса остваре већу уштеду и да средства која уштеде преусмеримо у буџет“, навео је Вујовић који је претходних дана, у оквиру српске делегације предвођене премијером Александром Вучићем, учествовао на инвестиционој конференцији у Лондону.

Ројтерс закључује, да би Србија смањила јавни дуг, емитоваће еврообвезнице и искористиће оштар пад трошкова задуживања влада широм Европе, будући да су централне банке, укључујући Европску централну банку, снизиле каматне стопе.

Извор:Танјуг