Вујовић: Жеља нам је да повећамо примања али и да створимо здраву основу за будући раст

„Жеља Владе је да повећамо пензије и плате, да покажемо да су реформе имале смисла, али не желимо да доведемо у питање здраву основу за будући раст“, рекао је министар финансија Душан Вујовић у јутарњем програму телевизије Пинк.

Говорећи о макро-буџетским кретањима министар је навео да нам много шта иде на руку – буџетски дефицит је на путањи коју смо зацртали, односно смањује се, будзетски приходи од
пореза и акциза расту, а предузимају се и друге структурне реформе.

„Треба да решимо структурне проблеме због којих ова привреда не функционише“, додао је министар.

„Прошли смо преломну тачку, идемо даље, економија расте, бољитак се већ осећа“, каже Вујовић. Он је подсетио да смо и „600 милиона евра испред циља, покретне мете коју смо поставили“, подсећајући да је за тај износ дефицит мањи од планираног.

Према његовим речима, сада се решава статус јавних предузећа, односно креће се у решавање најболније теме. „ММФ поздравља одлучност наше владе да настави са структурним реформама и подржавају нас“, каже министар.

„До повећања плата и пензија доћи ће врло скоро. Када тачно, зависи од самог процеса и не треба медији да спекулишу датумима. Важно је да ће до тога доћи. Ово је терапија од три године, циљ је да створимо ситуацију да се плате и пензије трајно повећају , не занимају нас
краткорочни резултати“, каже Вујовић.

Према његовим речима, делегација ММФ-а се очекује већ крајем октобра, јер ће се тада знати главни параметри буџета за 2016. годину, а већ у првим данима новембра ће се знати да ли постоји простор за повећање плата и пензија.

„Циљ нам је да створимо ситуацију у којој ћемо моћи да рачунамо на трајно повећање плата и пензија после 2017. године“, нагласио је Вујовић.

Све у свему, каже министар, најважније је да останемо на унапред дефинисаној путањи да дођемо до одрживог дефицита на нивоу од три године.

„Налазимо се у последњој фази припреме да се осете први елементи бољитка“, оценио је Вујовић и додао да се већ осећа бољитак у томе што су цене изузетно стабилне, а реални дохоци потпуно заштићени.