Вујовић: Већ у 2016. учешће дуга у БДП-у могло би да пада

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да ће, уколико се наставе добри фискални резултати, учешће јавног дуга у БДП-у променити тренд и почети да пада већ у 2016. уместо у 2017, како је првобитно планирано.
„Ако ништа више не уштедимо, ако остану овакви резултати, до краја године би дефицит био мањи за 600 милиона евра, што значи да у овој години имамо готово дупло већу уштеду него што је планирано“, рекао је Вујовић на 15. Економском самиту.

Вујовић је прецизирао да се очекује да ће до краја година дефицит буџета износити 114 милијарди динара, уместо планираних 191 милијарду.

Министар је подсетио да је држава за првих пет месеци имала дефицит од 25 милијарди динара, уместо планираних 90 милијарди, што је, како је казао, три и по пута мање од онога чиме би ММФ био задовољан.

Он
је подсетио да је, када је преузео дужност министра у јулу прошле године, удео дефицита у БДП-у износио 8,8 одсто са пројекцијом раста, и пројекцијом да ликвидност неће бити довољна, а сада је удео дефицита 1,6-1,7 одсто, што је испод нивоа који предвиђа Мастрихт.

Извор Танјуг