Вујовић: Увешћемо ред у рад локалних самоуправа

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да ће изменама Закона о финансирању локалних самоуправа бити фаворизоване оне општине које добро раде, док ће оне које раде лошије сносити последице свог рада.

„Програмско буџетирање ћемо користити за планирање и евалуацију, али и за награђивање добрих ђака – локалних самоуправа. Подстицаћемо конкуренцију између оних који се добро односе према ресурсима, у односе на оне који каскају, да лоши ђаци више не диктирају динамику већ они добри“, рекао је Вујовић на скупу поводом предлога нове структуре програмског буџета локалне самоуправе, у организацији Министарства финансија и Сталне конференције градова и општина.

Министар истиче да ће усвајањем измена Закона о финансирању локалних самоуправа бити направљен нови помак у квалитету буџетирања и да је врло важно и да више не будемо склони
линеарном смањивању трошкова и броја људи. Вујовић је нагласио да програмско буџетирање подразумева већу транспарентност, додајући да сада постоји линијски буџет.

Министар је такође најавио да ће до краја године бити донете нове одлуке о максималном броју запослених у јавном сектору, што ће бити полазна основа за 2017.

“На то смо обавезни и према себи, али и према договору који имамо са Међународним монетарним фондом”, рекао је Вујовић. Он је објаснио да ће, према том броју запослених у јавном сектору, бити одређивана и маса средстава за зараде у јавном сектору.

Министар је најавио и да ће до краја 2016. бити донет и посебан Закон о платама на локалниом нивоу, додајући да је већ формирана радна група која припрема тај законски акт.

извор Танјуг