Вујовић: Уштеде на сваком месту, пораст прихода

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да предложени буџет за 2015.годину преокреће трендове што ће Србији омогућити бољу перспективу за излазак из кризе.

Он је представљајући предлог буџета за 2015.годину у Скупштини Србије рекао да се први пут на сваком месту предвиђају уштеде, као и да се мења тренд прихода који почињу да расту.

Буџет, како је прецизирао, предвиђа повећање прихода за 27 милијарди динара – на 924 милијарде динара и смањење трошкова за 27 милијарди динара – на 1.083 милијарде динара.

„Ово је први пут у више година да се предвиђају мањи номинални трошкови у текућој него претходне године. То је за нас велики успех јер је смањење номиналних трошкова реткост“, истакао је он.

Министар је оценио да је повећан степен транспарентности буџета, јер су све гаранције пребачене „изнад линије“.

Он је рекао да је планирани буџетски дефицит за 2015. годину 158,6 милијарди динара, али ако се томе придодају гаранције од 30,7 милијарди динара и остали финансијски трошкови од око две милијарде динара, планирани дефицит буџета за 2015.годину ће бити 191,3 милијарде динара.

„Тај дефицит нема директну упоредиву цифру у овој години јер су другачије били класификовани финансијски расходи“, истакао је министар.

Очекивани дефицит државе у 2015.години ће бити, како је Вујовић рекао, 232 милијарде динара.

Један од најзначајнијих трендова је тај што се, како је министар указао, од августа преокреце тренд прихода који почињу да расту.

„ Тренд наплате кључних пореза, акциза и ПДВ је позитиван и превазилази цифре које су остварене прошле године, делом због агилнијег рада Пореске управе, а делом што људи схватају да више неће моћи да не плаћају порез, а да никоме не одговарају“, рекао је Вујовић.

извор Танјуг