Вујовић: Ускоро Закон о накнадама

Министар финансија Душан Вујовић најавио је данас доношење посебног закона о накнадама којим ће бити уведена комплетна електронска евиденција свих намета за привреду.

Он је, након састанка са представницима НАЛЕД-а, новинарима казао да је пре два дана формирана радна група за израду тог закона и да ће се на том документу радити у наредних неколико месеци.

Вујовић је истакао да је циљ да се „шума“ непореских накнада, којих према евиденцији НАЛЕД-а има 384 сведе на разуман, транспрентан и предвидив оквир.

Вујовић је напоменуо да инвеститори нису имали замерке на висину накнаде, већ на њихову нетранспарентност.

Он је казао да ће инвеститори и сви привредници моћи у сваком тренутку да погледају које све накнаде постоје и да ће електронска табела бити објављена на сајтовима локалних самоуправа или Министарства финансија.

Вујовић је коментаришући данашњи састанак са представницима, односно више од 100 чланова и партнера НАЛЕД-а, рекао да је са њима разговарао о сивој економији, побољшању пословног окружења и фискалним инструментима, те да је договорен читав низ мера.

Министар је рекао да ће у наредних неколико месеци бити завршен план за реформу јавне управе, као и да меморандум са ММФ-ом не предвиђа отпуштања радника.

Вујовић је рекао да ће се тек радити анализе које ће показати где, шта и како треба да се уради по том питању.

Министар је, осврћући се на реформе у свом ресору, рекао да у овом тренутку нема планова о спајању Управе царина и Пореске управе, али да се паралелно ради на унапређењу рада тих институција.

„Да ли ће једна од могућности решавања њихових проблема бити и неко спајање, то нисам сигуран и нисмо о томе разговарали“, рекао је Вујовић новинарима после састанка са представницима НАЛЕД-а.