Вујовић: У овој утакмици идемо до победе

Министар финансија Душан Вујовић рекао је, у интервјују за данашњу „Политику“, да се осећа као да „стално играмо на непријатељском терену – да су нам противници наследство, услови на међународном тржишту, ограничен кадровски потенцијал и финансијска средства“.

„У овој утакмици ипак, идемо до победе. Пажљиво смо мерили програм, како бисмо смањили социјалне трошкове, а да не доведемо у питање његову одрживост“, додао је Вујовић.

На питање зашто је српска јавност од ММФ-а први пут отворено чула да ће струја поскупети 1. априла за 15. одсто, Вујовић је рекао да влада није хтела да објављује програм док га Борд директора ММФ-а не усвоји и објави.

Што се тиче отпуштања у јавном сектору, министар финансија је рекао да је циљ владе да повећа ефикасност државе, уведе ред у систем плата.

Вујовић је истакао да је огромна навала на државну службу и да нико не плаћа тако високу „лежарину“ као неуређена држава.

„Јавни сектор неће бити место где је посао добро плаћен, без обавезе да се ради и подноси рачун. Тиме ће се укинути могућност запошљавања партијских кадрова, рођака, пријатеља…Свих оних који не желе да раде свој посао, па зато чекамо у редовима и имамо хиљаде нерешених предмета“, рекао је Вујовић.

На питања да ли очекује да ниво јавног дуга почне да пада 2017. године, док Фискални савет каже да ће се то догодити годину дана касније, Вујовић је рекао да се у Фискалној стратегији „наводи да је чак могуће да удео јавног дуга у БДП-у почне да пада крајем 2016. године“.

Вујовић је додао да ће, ако од продаје „Телекома“ добијемо две милијарде, отприлике половина бити потрошена на враћање дугова, а друга на завршавање приоритетних пројеката с високим приносима.