Вујовић: Србији неопходне инвестиције усмерене на глобално тржиште

Министар финансија Душан Вујовић позвао је аустријске привреднике да улажу у секторе у Србији оријентисане на регионална и глобално тржиште, а који могу допринети привредном, и расту извоза из наше земље.

„Ти инвеститори би, осим политичке стабилности и подстицаја које Србија даје улагачима, имали и повлашћени приступ тржиштима од око 800 милиона становника, са којима наша земља има споразуме о слободној трговини“, рекао је Вујовић аустријским привредницима на Бизнис форуму Србија -Аустрија у Бечу.

Министар је привредницима који су заинтересовани да улажу у Србији, поручио да сада могу у нашој земљи да добију грађевинску дозволу за само 28 дана, а изменама низа закона је постигнут и читав низ других олакшица и побољшања административних процедура.

„Захваљујући свему томе у наредном периоду очекујемо отварање нових радних места и више инвестиција у Србији“, истакао је Вујовић.

Он је привреднике из Аустрије упознао са реформским мерама које Влада Србије предузима и са макроекеономским окружењем у земљи, истакавши да је циљ те политике успех у фискалној консолидацији и структурним реформама, посебно у јавном сектору.

„Очекујемо да макроекономске реформе буду подржане структурним кредитима за реструктурирање јавних предузећа и великих привредних система који могу да повежу Србију са светом“, рекао је Вујовић.

Он је указао да је важно да Србија истраје у мерама реформи, посебно сада када је њихова имплементација тешка, као и да домаћа предузећа, која имају будућност, постану успешна и конкурентна.

Министар је навео да је БДП Србије вредан 35 милијарди евра годишње и да може да се поправи кроз реиндустријализацију замље и увођење нових технологија. Он је истакао да иако Србија повећава своју отвореност према трговинској сарадњи, после економске кризе у свету, постоји одређени застој и у Србији у расту друштвеног производа. Вујовић
је додао да се зато у нашој земљи спроводе структурне реформе које ће бити основа новог привредног раста, уз истовремено побољшање институционалног оквира и пословног окружења ради повећања инвестирања у Србији.

извор Танјуг