Вујовић: Србија остварила натпросечне резултате

БЕОГРАД- Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да Србија у оквиру трогодишњег аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) остварује натпросечно добре резултате.

Министар је
гостујући на РТС-у рекао да Србија не само да је смањила фискални дефицит већ је значајно повећaла економски раст за који се очекује да буде око 2,5 одсто до краја године.

„Ми смо ову годину започели са пројекцијама раста од 1,2 одсто, то је подигнуто на 1,8 одсто, а на основу већих инвестиција и свих других перформанси, то смо подигли на око 2,5-2,6 одсто, што се сада остварује и можемо то чак и да премашимо“, навео је министар.

Вујовић је рекао је да је за повећање плата и пензија потребан економски раст, а не само фискални резултат, и да ће се тачан проценат повећања знати крајем октобра, када мисија ММФ-а дође на званичне преговоре.

Овакви резултати, како је истакао, нам дају основ да верујемо да можемо да остваримо трајни простор за повећање плата и пензија.

Крајем октобра, када мисија ММФ-а дође на званичне преговоре, Србија ће имати резултате за три квартала, и знаће се прецизније за колики ће проценат бити побољшане плате и пензије, истакао је Вујовић.

Министар је рекао да је за Србију важно доношење једноставног пореског система где ће све дажбине и намети бити пропорционални економској моћи земље.

Говорећи о порезу на употребу аутомобила, министар је најавио формирање радне групе, у коју ће бити укључени Пореска управа и сектор Министарства финансија који се бави разрезивањем стопа пореза, као и МУП и сви други надлежни сектори.

„Желимо да резултат буде слично укупно пореске оптерећење, тако да они који имају аутомобиле са већом кубикажом а мање вредности, не буду преоптерећени као данас“, навео је Вујовић.

Истичући да је процедура већ покренута, министар је рекао да очекује да ће она бити завршена у наредних месец, два и да ће се од 1. јануара нови пропис наћи у примени.

Извор: РТС/Танјуг