Вујовић:” Смањити дефицит у наредној години за 65 милијарди динара”

“Држава је склопила буџет и решила да неодрживи дефицит у наредној години мора да се смањи за око 65 милијарди динара”, рекао је за телевиију Б92 министар финансија Душан Вујовић.

Он је рекао да за планирани приход од 17 милијарди динара у 2015. држава очекује и допринос ефикаснијих јавних предузећа.

Поводом плата и пензија, Вујовић је поручио да оне не би требало да се више смањују у склопу мера штедње Владе Србије.

„Ми не желимо ни за динар више никоме да пипнемо било шта, ако све остало буде како треба, неће бити потребе ни за већим порезом, ни за допунским смањивањем трошкова“, рекао је Вујовић.

Сва предузећа која годинама ништа нису радила и која су, како каже, стварала ситуацију безнађа и хаоса у привреди, треба да се спреме за болно чишћење.
За око 200 државних предузећа највероватније неће бити ни купаца ни партнера, а министар каже да ће радници, уколико та предузећа оду у стечај, имати отпремнине и бити заштићени у том процесу.

„То значи да ће та предузећа, ако се нешто волшебно не догоди у наредних месец или два, ићи у процедуру стечаја, а то значи да ће радници имати отпремнине и бити заштићени у том процесу“, рекао је Вујовић.

Према његовим речима, средства тих предузећа биће ослобођена за друге намене. Држава већ планира одређена средства за те раднике, али не жели да погађа колико ће људи бити у ситуацији да користи те отпемнине, казао је министар и поручио да ће држава испоштовати законе и своје обавезе за све.

Извор Б92