Вујовић: Са ММФ-ом о макроекономији и смањењу трошкова

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да је договорена солидна основа за сутрашње преговоре са Међународним монетарним фондом и да ће се разговарати о макроекономским пројекцијама, а потом и о смањењу трошкова и о јавним предузећима.

Вујовић је у јутарњем програму ТВ Пинк најавио да ће 4. и 5. новембра бити речи о макроекономским пројекцијама, а да ће се следеће недеље дискутовати о најболнијем питању, а то је о смањење трошкова и о јавним предузећима.

Министар финансија је истакао да је циљ спровођење програма, да је договорено смањење трошкова и да се при том кренуло од плата и пензија, што је већ ушло у ребаланс буџета, а да се наставља са осталим трошковима као што су субвенције.

Вујовић је објаснио да не треба да субвенције добијају богати поседници, који имају више од 100 хектара земље, већ само они, којима је то нужно и да је потребно смањити субвенције на другим местима, као на пример железници, где оне не дају резултат.

Министар финансија је најавио да се, када је реч о јавним предузећима, морају смањити трошкови, поправити менаџмент структура, односно направити корпоративна и ефикасна структура.

На питање новинара да ли ће бити отпуштања у јавном сектору, Вујовић је одговорио „вероватно да“ и да је реч о рационализацији броја запослених, „као што би учинио сваки послодавац на западу“.

Вујовић је навео да ЕПС има 600 директора, а да фирми такве величине није потребно више од 100 директора, као и да има 14 профитних центара, а да би само два или три била довољна.

Министар финансија је указао да је ниска инфлација и да очекује да ће годишња бити 2,4 одсто.

Упитан када очекује да профункционише у потпуности буџет за 2015. годину, Вујовић је одговорио да очекује да се крене са припремом буџета, који би крајем новембра био на влади, а био би, према његовим речима, потом у скупштини и усвојен у претпоследњој недељи децембра, истичући да „у јануару увек може да се прави ребаланс“.

извор Танјуг