Вујовић: Резултат увођења акциза на електричну енергију постепена хармонизација са акцизном политиком ЕУ

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да ће главни резултат увођења акциза на електричну енергију од 7,5 одсто бити повећање прихода у буџету, али и приближавање цене струје у Србији са земљама региона, као и постепена хармонизација са акцизном политиком ЕУ.

„Главни резултат ове мере ће бити повећање прихода у буџету, што ће поправити струкурну страну буџета“, рекао је министар приликом образлагања предлога измена Закона о акцизама у Скупштини Србије.

Овом мером, како је објаснио, влада уводи један од сталних извора прихода у буџету, који ће омогућити да у наредним годинама оствари трајне циљеве своје политике, а то је“ враћање свих доходака који се плаћају из буџета, значи и плата и пензија на ниво тренда“.

Други разлог за увођење акцизе на електричну енергију, према његовим речима је постепена хармонизација са акцизном политиком ЕУ. Он је рекао да је у директиви ЕУ прописан читав низ производа на које се уводи акциза и да Србија по први пут уводи акцизу на електричну енергију као део хармонизације са овом директивом.

Вујовић је навео да се акциза уводи и како би се цена енергије приближила са оном у региону и Европи.

„Србија има цену електричне енергије 4.97 динара плус 1,06 динара у свим фискалним износима. Прва земља до нас је БиХ са 6.9 динара и 1,16 пореским оптерећењем“, рекао је Вујовић и навео пример Црне Горе која има цену од 8,67 динара плус 1,21 динар колико износи пореско оптерећење.

„И после предложеног повећања акциза, Србија би и даље остала испод и по укупној цени електричне енергиеј и по порексим опртерећењоима за 25 одсто најмање“, рекао је министар. Он је објаснио да ће након повећања цене струје за 12 одсто, у којој акциза учествује 7,5 одсто, поскупљење просечног рачуна од 2.000 динара бити само 325 динара.

Предложеним изменама је предвиђено и увођење акцизе на течност за пуњење електричних цигарета, која ће износити четири динара по милилитру, као и увођење акцизе на несагоревајући дуван, такозвани бездимни дуван.

извор Танјуг