Вујовић: Реформски курс владе већ почео да даје резултате

Министар финансија Душан Вујовић, у уводном излагању на Копаоник бизнис форуму 2015., рекао је да је реформски курс владе већ почео да даје резултате и навео да је фискални дефицит у јулу 2014. износио 8,8 одсто БДП-а, са тенденцијом даљег раста, а данас после осам месеци је смањен на 6,6 одсто БДП-а. Према његовим речима, раст привреде је превасходни економски задатак ове владе, а на путању раста реалног сектора можемо се вратити тек пошто спроведено реформе.

“Почетак позитивног раста очекује се у другом кварталу и наставиће се до краја године”, оценио је министар Вујовић и додао да би Србија могла да има трајни раст у пољопривреди, предрађивачкој, ИТ и аутомобилској индустрији.

“Раст привреде мора бити заснован на здравим и реалним, одрживим основама, јер је у периоду 2005. до 2014. раст БДП-а био заснован на донацијама и приходима од приватизације, што није било одрживо”, рекао је Вујовић.

Министар је рекао да државни буџет у прва два месеца ове године има суфицит од две
милијарде динара, уместо планираног дефицита. Тај резултат постигнут је реформским, мерама Владе Србије, истакао је министар.

Он је оценио да ће се половином ове године дефицит буџета преполовити на око 26 милијарди динара.“Очекујемо да ће дефицит половином године бити око 26 милијарди динара, у односу на 55,7 милијарди динара колико је било очекивано“, рекао је Вујовић .

Што се тиче јавног дуга, Вујовић је рекао да су предвиђања владе да ће се јавни дуг повећавати до краја 2016. и онда ће почети да пада. “Држава планира да се повећа учешће динарског дела дуга на око 40 одсто, при чему има довољно доларске ликвидности за сервисирање дуга и да се заштити од девизног ризика”, рекао је министар и најавио да ће Влада ове године почети са хеџовањем, односно са трансакцијама којима се умањује или отклања ризик настанка губитка од девизног ризика.

“Немојте да очекујете да држава буде та која ће да буде предузетник. Биће програма, али они морају да буду везани за производњу. Држава више неће бти извор државне помоћи. Моја теза је да економски раст Србије мора да буде у простору Југоисточне Европе”, поручио је министар учесницима Бизнис форума.

Извор Танјуг