Вујовић: Реформе основ за нова радна места

„Програм реформи које су договорене са ММФ-ом је тежак, али даје основе за отварање нових радних места и инвестиције”, рекао је министар финансија Душан Вујовић.

„Србија се обавезала да се припреми за тешку хируршку операцију, аранжман је као нека операција кука, јер ако бисмо наставили овако, могли бисмо још неко време да шепамо, а онда бисмо потпуно стали. Кад то сад оперишемо, моћи ћемо нормално да идемо и трчимо“, објаснио је министар смисао аранжмана са ММФ-ом.

Вујовић је гостујући у емисији „Око економије“ на РТС-у рекао да је то први пут да у програму равномерно стоје и структурне мере и мере макроекономске стабилизације.
„Ово је један од ретких примера где Фонд стварно, а не на речима ставља основе за привредни раст, отварање нових радних места и привлачење инвестиција“, оценио је министар.

Према његовим речима, аранжман је тежак јер представља суочавање са проблемима са којима Србија није имала храбрости да се суочи до сада. Министар је прецизирао да ће прва контрола извршења преузетих обавеза од ММФ-а бити половином маја, када ће представници ове институције доћи у Београд.

„ММФ ће доћи у прву праву суштинску мисију да гледа резултате за први квартал половином маја. То је први тест“, рекао је Вујовић. До тог рока, додао је, Влада мора прво дефицит да одржи у оквирима који је договорен са Фондом.

Упитан да ли аранжман подразумева отпуштање одређеног броја запослених у јавном сектору, Вујовић је рекао да не би говорио о бројкама, јер „није циљ број, циљ је да се затвори дефицит“.

„Суштина је да смо договорили програм чија је суштина да постигнемо смањење дефицита за 1,3-1,4 милијарде евра или 4,25 одсто БДП за три године“, рекао је министар. Он је додао да за Фонд није услов број људи, већ да их занима који део БДП-а одлази на администрацију и какве услуге она нуди у свим сферама.

Упитан да ли ће бити додатног смањења плата, министар је рекао да никаквих других смањења неће бити од ових која су већ предвиђена ребалансом.

Упитан на који начин ће бити исплаћиване плате јавним предузећима која остварују губитке, Вујовић је рекао да та предузећа неће моћи да исплаћују плате на овом нивоу.

„Губиташи не смеју да имају веће плате од оних које би имали да се налазе на буџету. Да будем кратак, мој шофер, не сме да има мању плату од шофера у ЕПС-у, односно јавном предузећу које има губитке. Ако то јавно предузеће има бољи резултат, онда могу да имају веће плате“, изјавио је министар.

Вујовић је рекао да ММФ препушта Влади да сама управља процесима приватизације и докапитализације предузећа у државном власништву.

Упитан где ће Влада уштедети тих 1,3 милијарде евра у наредне три године, он је рекао да су најважније мере смањење плата и пензија које су већ унете у ребаланс, али да ће доћи и до смањења субвенција и повећања првих извора прихода.

„То значи да се уводе неке конкретне накнаде, на пример, за коришћење транзита гаса, што грађани неће осетити јер се то односи на наплаћивање наших ресурса којима се користе дуге земље. Ми тражимо онај списак уштеда који ће најмање погодити људе“, прецизирао је министар.