Вујовић: Реформе које спроводимо су добитна комбинација

Реформе које спроводимо дају добре резултате и представљају добитну комбинацију за све, изјавио је данас министар финансија Душан Вујовић обраћајући се присутнима на Копаоник Бизнис Форуму.

Према његовим речима влада је успела да приликом спровођења фискалне консолидације отклони главну опасност а то је да привреда оде у рецесију.

Министар је подсетио да је добитна комбинација управо било то што је програм који је направљен половином 2014. подразумевао смањење расхода, повећање прихода али и спровођење структурних реформи.

„Програми смањења трошкова и штедње могу бити добри ако су праћени одговарајућим смањењем расхода, повећањем прихода, структурним мерама И мерама које подржавају економски раст“, истакао је он појашњавајући да се једином комбинацијом свих ових мера могао постићи одговарајући резултат.

Вујовић је, обраћајући на првој пленарној седници у оквиру Копаоник бизнис форума, нагласио да одустајање од реформи никако не би било добро, и да то не би било могуће без великих трошкова.

„Спровођење реформи представља такозвану добитну комбинацију за све-вин-вин. Одустајање од реформи није могуће без великих трошкова за све, осим можда неких изузетних малих група нерадника, муватора и осталих…Не постоји повратак на социјализам, на ренте и дефиците које не можемо да издржимо“, навео је Вујовић.

Он је рекао да се настоји у томе да се заустави раст дугова, да се они ове и наредне године преломе, да се до 2018. године елиминише дефицит и дуг сведе на разумну меру, односно на нивоу који је одржив.

„Ми смо паралелно са контролисањем расхода радили све да унапредимо пословно окружење и после годину и по дана дефицит је смањен за 2,9 одсто. То је импресиван резултат“, рекао је министар финансија и подсетио да је дефицит смањен са 6,6 на 3,7 одсто.

Он је истакао да је лоше одбијање прихватања реформи, са чиме се влада и суочавала.

„Мени су колеге из света честитали на резултатима али су се и питали зашто се синдикати једино код нас боре за очување постојећих радних места што је често немогуће, а не повећање нето радних места, што сви раде.Тамо где технологије захтевају промене, губе се једна, а добијају нека нова радна места“, оценио је Вујовић.