Вујовић: Ребаланс и реформе, солидарност и штедња

“Ребаланс буџета и реформске мере неопходни су због будућности Србије и њених грађана, а не због било каквих, па ни иностраних интереса”, изјавио је министар финансија Душан Вујовић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

“Све то на дужи рок Србији треба да обезбеди раст плата и пензија, као и отварање радних места које Србија заслужује”, рекао је Вујовић.

„Пропустили смо шансе јер смо у време глобалне кризе, док је цео свет штедео, ми повећавали плате и пензије, из политичких или других разлога, и данас се зато суочавамо са последицама. Морамо да погледамо где смо, да сагледамо проблеме у прошлости и перспективе за будућност“, рекао је Вујовић додајући да реформе захтевају две до три године и оне би требало да обезбеде трајну основу развоја.

Уз напомену да у реформе идемо добровољно, упркос чињеници да имамо велике девизне резерве, на којима бисмо могли да „седимо и чекамо“, Вујовић је поновио да тиме обезбеђујемо извеснију будућност.

Такође, додао је, Србија треба да оправда поверење свих који су својевремено купили обвезнице државе и очекују да покажемо напредак у реформама и да смо били вредни њихових инвестиција које су значајан извор финансирања.

„Важни су нам инвеститори и међународне финансијске организације“, рекао је Вујовић и додао да ће до краја године бити потписан споразум са ММФ-ом, а у најскорије време сачињен и програм преговора са том међународном финансијском институцијом.

Министар је рекао да ће смањење плата и пензија бити привремено и делимично и да ће ступити на снагу 1. новембра, а утицаће на плате и пензије које се исплаћују у децембру. Смањењем плата и пензија укида се солидарни порез који је до сада био на снази.Он је

нагласио да ће пензије и плате у јавном сектору бити враћене чим се успостави реални ниво доходака који може да се обезбеди на дужи рок.

Министар је објаснио да ће већина пензионера, 61 одсто, бити изузета од сваког смањења а такође оне чије су плате и пензије мање од 25.000 динара ове мере неће погодити.

„Остали пензионери и запослени у јавном сектору имаће смањења према одредбама закона који ће бити у парламенту у петак“, рекао је Вуовић.

Министар је појаснио да ће пензије бити смањене по маргинализованој стопи и као пример навео да ће пензије од 40.000 динара бити смањене за 3.300 динара, што је смањење од око осам одсто.

“Смањење плата, појаснио је, биће 10 одсто и линеарно, с тим што ће плате од 25.000 до 27.800 бити смањене од 0 до 10 одсто, а оне преко 27.800 биће смањене 10 одсто”, рекао је Вујовић.

Извор Танјуг