Вујовић: Расправа о буџету у понедељак, смањује се јавни дуг

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је данас да би у понедељак буџет за 2017. требало да се нађе пред народним посланицима. Вујовић је, на конференцији за медије у Влади Србије, рекао да затим следи расправа о амандманима и пратећим законима и да би читав процес могао да се „прелије“ и на викенд.

Министар каже да је рекордно низак дефицит са којим Влада иде пред скупштину.”То се не односи на суму од 69,1 милијарде, која се односи на тзв. увећани дефицит за пројектне зајмове, него се односи на суму када се од тога одузму пројектни зајмови – у укупном износу од 43,5 милијарди, и онда се добије износ од 25,6 милијарди”, каже Вујовић. Он истиче да је тај износ, у односу на друштвени производ, то што је рекорд.

Вујовић је, на представљању Предлога закона о буџету за 2017, рекао да је тај документ урађен на темељу конзервативне пројекције раста прихода, уз пројектовани реални раст БДП-а од три одсто, и такозвани БДП дефлатор од 1,6 посто. Посебно је истакао то што се у Предлогу буџета у категорији која се односи на пројектне зајмове, која је постојала и раније, први пут сада прецизира колико ћемо којих кредита реализовати у свакој буџетској години. Тиме се, додао је, уводи допунски елемент транспарентности и допунски елемент обавезе министарстава да редовно извештавају о реализацији пројеката – „да сви знамо шта смо обећали а шта смо остварили“.

Говорећи о јавном дугу, министар је рекао
да ће се јавни дуг Србије на крају 2016. зауставити на 73,5 одсто БДП-а, истичући да ћемо у наредном периоду имати стални пад дуга.“То је очекивано стање на 31. децембар ове године“, рекао је Вујовић. Према његовим речима, јавни дуг ће тако бити смањен, иако су преузети и стари дугови за „Петрохемију“ и остала предузећа, где је постојао друштвени интерес да их држава преузме.“На крају следеће године имаћемо дуг од 72,8 одсто, разлика у односу на крај ове године биће 0,7 одсто, што није много, али је значајно“, нагласио је Вујовић.

Министар је рекао и да укупне капиталне инвестиције у предлогу буџета за 2017. годину износе 147 милијарди динара. Он је додао да су повећани капитални расходи пројектованим зајмовима и да ће износити 94 милијарде динара.

извор Тањуг