Вујовић: Предлог новог аранжмана са ММФ-ом очекујем у јуну

Иницијални показатељи на почетку године су добри и изнад плана. Када будемо знали податке за првих шест месеци, моћи ћемо да говоримо конкретније о простору за повећање плата и пензија, што би коинцидирало с финализацијом новог аранжмана са ММФ, каже у интервјуу за „Блиц“ Душан Вујовић, министар финансија.

Он истиче да су ове године за 60 милијарди динара већ повећана издавања из буџета за пензије и плате у јавном сектору.
– На тај начин смо искористили простор дат Законом о буџетском систему који дозвољава да плате буду на нивоу од осам одсто, а пензије од око 11 одсто очекиваног БДП-а. Да би се омогућило континуирано и даље повећавање плата и пензија у складу са овим правилима, потребно је да имамо јасне показатељ да се остварени БДП креће брже од онога што смо пројектовали. Иницијални показатељи су до сада изнад очекивања.

Ускоро идете у Вашингтон на заседање ММФ-а. Шта очекујете?

– Да, идем на заседање Светске банке и Међународног монетарног фонда где ће се разматрати сва текућа питања развојне агенде на међународном нивоу. Као и претходних година, највећи део активности се одвија у билатералним састанцима и конференцијама које прате пролећно заседање. Наша делегација планира читав низ састанака пре формалног почетка 20. априла и очекујемо да ћемо имати јасно дефинисане контуре будуће сарадње са ММФ-ом, али и разраду нових пројеката са Светском банком и припрему одобрених пројеката који су спремни за имплементацију.

Када можемо да очекујемо нов аранжман, какав, шта ће он значити?

– На састанцима ће се разматрати читав низ приоритета које ћемо анализирати и видети где је потребно да усмеримо пажњу у будућој сарадњи. Очекујем да ће предлог новог аранжмана највероватније бити познат половином маја или у јуну. Као што сам већ помињао раније, готово је извесно да ће нови аранжман бити у форми инструмента за координацију економских политика и реформи који не садржи финансијску компоненту. Поље сарадње остаје исто, а то је одржавање већ постигнуте макроекономске и фискалне стабилности, као и даља подршка реформама.

Следеће недеље путујете у Кину, где ћете бити уводничар конференције, једног од најзначајнијих догађаја тог типа на свету. Шта можете да нам кажете о томе?

– До сада је већ одржано неколико конференција на тему улагања у инфраструктуру која повезује свет. Ја на све то гледам из ширег аспекта у контексту дугорочних пројекција до 2050. године према којима ће се токови робе и људи битно променити у наредних 35 до 50 година. У складу са тим морају да се промене и правци инфраструктуре. Данашња инфраструктура настала је у колонијално време и повезивала је периферију са центрима у Европи и Америци. Тај концепт је превазиђен. Нови токови људи и робе траже другачије распоређену и ефикаснију инфраструктуру која ће омогућити даљи развој и повезивање. Конференција која ће бити одржана у Пекингу окупља водеће министре и гувернере централних банака из Европе и света, политичаре, али и истакнуте колеге из међународних финансијских институција који се баве питањима развоја инфраструктуре у контексту иницијативе „један појас, један пут“. Циљ је да се сагледају ефекти до сада уговорених пројеката и дефинишу приоритети за будућност.

Какву корист Србија може да има од тога?

– Србија се међу првима прикључила овој иницијативи и дефинисала амбициозни скуп пројеката чијим завршетком ће се омогућити да људи и робе из било ког дела наше земље стигну до било које тачке у Европи у току једног дана. Тиме се уважава суштина подржавања економског раста која, без обзира на бројне технолошке изазове, представља трајно подизање продуктивности, у чему кључну улогу игра мобилност људи, робе и стварање услова за нове приватне инвестиције.

Кина стратешки партнер

Србија је најважнији стратешки партнер Кине на Балкану. Да ли постоји могућност да се договори нека нова велика инвестиција?
– Србија је од самог почетка активно укључена у иницијативу „један појас, један пут“, а велики део посла на конципирању и пројектовању кључних инфраструктурних пројеката смо већ урадили.
Србија се географски налази на стратешком месту копнених и морских веза (преко кључних лука у Грчкој) од Кине према Европи, и то одговара обема странама. Наш циљ је убрзавање реализације постојећих пројеката, што ће омогућити повезивање територија, убрзавање транспорта, смањење трошкова и времена и не искључује могућност сагледавања допунских пројеката.

Извор: Блиц

Интервју можете прочитати овде