Вујовић: Овогодишњи резултати поправиће позицију Србије

Српска асоцијација менаџера (САМ) и Фондација за развој економске науке (FRENI) објавили су данас званичне резултате Индекса глобалне конкурентности (ИГК) који сваке године представља Светски економски форум (WRF).

Према извештају Светског економског форума за 2015. годину Србија је рангирана на 94. позицији на листи која обухвата 140 земаља са забележеном вредношћу Индекса од 3,89 (вредност Индекса креће се у интервалу од 1 до 7).

У односу на претходну годину вредност ИГК за Србију је смањена за 0,01 што је у комбинацији са резултатима осталих земаља довело до непромењене позиције у односу на претходну годину (према извештају из 2014. године Србија је такође заузимала 94. место на листи).

Данашњој конференцији присуствовао је и министар финансија Душан Вујовић, који је рекао да резултати ИГК садрже много позитивних ствари, али и да обрађују податке из прошле године закључно са децембром 2014.

„У том смислу главни показатељ је дефицит буџета који је приказан на нивоу од 6,3 одсто Бруто домаћег производа (БДП) а сада је мањи од 2 одсто. Овогодишња остварења су боља у свим макроелементима и када би се у табели налазили резултати из првих осам месеци ове године Србија би се нашла међу 10 најбољих тј. у групи земаља које премашују Мастрихт критеријуме“, рекао је министар.

Он је истакао да су спровођење мера фискалне консолидације и преокретање тренда са пада друштвеног производа на раст, за Србију јако значајан показатељ и да се нада да ће то бити примећено у резултатима за следећу годину.

Јелена Булатовић извршни директор САМ-а је изјавила да су „примећени позитивни помаци у ефикасности појединих институција као и у макроекономској стабилности, која се огледа и у курсу који нема већих осцилација, стабилности банкарског система, док се надамо да ће се ефекти недавно усвојених закона видети већ у резултатима следеће године, али и у самом пословању наших компанија“.

Индекс глобалне конкурентности сматра се једним од најважнијих индикатора приликом рангирања земаља код кредитора и потенцијалних инвеститора који би могли да се одлуче на пословање у једној земљи.

Комплетну информацију можете прочитати на сајту Српске асоцијација менаџера (САМ):

http://www.sam.org.rs/