Вујовић: Одржаћемо путању смањења дефицита

Mинистар финансија Душан Вујовић изјавио је вечерас да верује да ће Србија наставити са остваривањем фискалних циљева и у наредном периоду и да верује да ће се наставити путања смањења минуса у државној каси.

„Ми смо сигурни да ћемо остварити фискалне циљеве“, рекао је министар Вујовић гостујући у емисији „Око“ на РТС-у. „Сматрам да ћемо ми без икаквих проблема да одржимо оно што нам је ММФ пројектовао до краја године“, додао је он.

„Имамо дефицит на крају првог квартала од 21,1 милијарду динара, а било је планирано 72 милијарди динара. Били смо на претпоследњем месту у Европи, одмах испред Украјине, а сада смо међу прве три четири земље у Европи по оствареним резултатима“, рекао је Вујовић.

„Ми смо током прва четири месеца уштедели 50 милијарди односно око 400 милиона евра. То је половина онога што смо рекли за целу годину. Ако успемо само да одржимо оно што је од данас планирано до краја године, ми ћемо имати ситуацију да ће се буџетски дефицит спустити на ниво од три до 3,5 одсто удела у БДП-у до краја године“.

Министар је рекао и да је добра вест коју су данас саопштили представници ММФ-а да је повећана прогноза привредног раста Србије са минус 0,5 одсто на нула одсто.

Министар верује да ће тај проценат бити и већи јер та процена ММФ-а само укључује екстерне факторе. „Та процена не укључује ефекат враћања прозводње струје и угља на прошлогодишњи ниво, ефекат повећања производње Железаре у Смедереву до краја године, активирање хемијског комплекса. Ако се то све укључи ја бих очекивао 0,5 до један одсто раст БДП у овој години“, рекао је министар Вујовић.

Министар је нагласио и да у разговору са ММФ-ом није било речи о повећању плата и пензија, али да је могуће о томе размишљати.

„Мој предлог је – немојмо да заборавимо да нам је то циљ целог програма, немојмо да се односимо према томе као да је то лака ствар и да ћемо то лако остварити, али немојмо ни да одустанемо од тога“, рекао је министар.