Вујовић: Очекујем договор са ММФ, Влада има јасан план

Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је данас да је сигуран да ће Међународни монетарни фонд (ММФ) сутра објавити постизање договора са Србијом и да Влада Србије има јасан план шта ће, у складу са тим програмом, радити наредних месеци.

„Ја сам оптимиста што се тиче изласка Србије из кризе и то не на основу обећања, већ реалног програма и јасног акционог плана који ћемо спроводити уз помоћ ММФ-а“, рекао је Вујовић на представљању „Беле књиге“ Савета страних инвеститора у којој су оцењени услови пословаља у Србији.

Вујовић је изразио очекивања да ће инвеститори ценити напоре Владе Србије да спроведе промене у пословном окружењу и реализује реформе које ће, како је рекао „рашчиститит са наслеђем из прошлости и увести више реда, дисциплине и ефикасности у рад јавних предузећа“.

Он је истакао да више нема оправдања да предузећа не плаћају своје обавезе и најавио да ће од 1. јануара идуће године почети решавање проблема у тој области.

„Фокусирани смо на решавањ проблем у Железари Смедерево и хемијском комплексу јер та предузећа могу да буду основа за раст индустријске производње и извоза Србије“, рекао је Вујовић.

Министар је нагласио и да од 1. јанура наредне године јавна предузећа која остварују губитке неће моћи да исплаћују плате, односно да ће у буџету постојати неки резервни ниво плата али да то никако неће бити износи зарада који данас примају запослени у тим предузећима.

„Јавна предузећа имају плате које су 20 до 30 одсто веће од просечних плата у јавном сектору а веће су и од плата у привреди. Према томе, та аномалија да јавна предузећа праве губитке а исплаћују плате које су знатно више од оних у целој привреди биће елиминисана од 1. јануара“, изјавио је Вујовић новинараима након представљања Беле књиге Савета страних инвеститора.

Он је додао да ће сва јавна предузећа бити праћена врло детаљно и да влада више неће дозволити да се дешавају овакве ситуације.

Говорећи о „Белој књизи“ која представља годишњи извештај страних инвеститора у условима пословања у Србији, министар финансија је изразио жељу да њихове препоруке буду преведене у акциони план који ће бити реализован током следеће године.

Он је навео да Влада Србије ради на унапређењу пословања посебно у две области – издавању грађевинских дозвола и примени пореских прописа.