Вујовић: Нећемо штедети на образовању

„Иако је Србија у ситуацији да штеди, неће штедети на образовању, јер то није трошак већ инвестиција”, изјавио је министарфинансија Душан Вујовић на панелу „Учење за све“ која се одржава у оквиру годишње скупштине Међународног монетарног фонда и Светске банке у Лими, главном граду Перуа.

Вујовић је објаснио да на тај начин млади напредују и доприносе квалитету свог живота, али и њихових родитеља. Министар је навео пример предшколских установа у Србији, истичући да њихов задатак не сме да буде да само нахране децу и ставе их да спавају, већ морају да их на квалитетан начин припреме да буду ефективни у школи.

„Мајке не могу саме седам година да спремају децу за школу, јер морају да наставе са каријерама. Баш зато морају да имају поверења у предшколске институције да ће оне то на квалитетан начин радити“, рекао је Вујовић.

Он је подсетио и да ће Новак Ђоковић и његова Фондација, као и председник Светске банке Џим Јонг Ким подржати улагања Србије у подизање когнитивних језичких и социјално-емоционалних способности деце у најранијем узрасту.

Према његовим речима, добре школе у Србији „производе“ добре студенте који затим одлазе у иностранство, што је такође проблем.

„Сан сваког другог одличног студента је да оде у иностранство, посебно са ИТ образовањем“, рекао је Вујовић.

Министар образовања Перуа Хаиме Саведра Цхандуви рекао је да је циљ те земље да обезбеди младима прилику да граде сопствену будућност.

“Ако желимо да наставимо да растемо, морамо да улажемо у образовање, јер ће у супротном циљ да будемо земља средњег прихода, или већим приходима бити само сан“, навео је Цхандуви.

На скупу је закључено да акценат мора да буде на квалитетном образовању и едукацији, како би се решио проблем екстремног сиромаштва у свету.