Вујовић: ММФ признаје резултате Владе Србије

Министар финансија Душан Вујовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао је да је у разговору с највишим званичницима Светске банке и Међународног монетног фонда оцењено да је Србија остварила знатан напредак, али да је потребно учинити више на фискалној консолидацији.

„Потписали смо два зајма, завршавамо овај четворогодишњи период врло успешно и чини ми се да припремамо веома добру линију пројеката који ће се реализовати у оквиру наредног четворогодишњег програма који почиње 1. јула“, каже Вујовић.

Према његовим речима, договорено је да то буду пројекти који подржавају структурне реформе, које су најважнији део реформи у Србији.

Коментаришући прогнозе ММФ-а да би Србија ове године могла да заврши са рецесијом, Вујовић је рекао да је најважније да је на макромонетарном и макрофискалном нивоу све у реду.

„Ми смо остварили фантастичне резултате, које Фонд признаје. После укључивања резултата за такозвану општу државу, имамо свега 25 милијарди за први квартал, што је мање од 40 одсто од очекиваног дефицита. Фонд са задовољством признаје своју грешку – он је пројектовао 55,7, то је скоро два и по пута мање“, каже Вујовић.

Додаје да Фонд и даље упозорава на опасност, али да је спреман да направи ревизију пројекције економског раста и да ће то још увек бити у домену мало изнад нуле.

„Очекујемо да видимо какви ће бити резултати Железаре ‘Смедерево’ са новим менаџментом, какви ће бити резултати такозваног хемијског комплекса, какви ће бити резултати Бора и осталих великих произвођача и како ћемо завршити приватизације које сада улазе у критичну фазу – 20 плус 70 предузећа улазе у критичну фазу“, каже министар.

Додаје да ће то утицати на економски раст, запосленост и све остало.

Како каже министар, очекује се да велика јавна предузећа, пре свега ЕПС и Железнице, буду спремна да ставе на сто програм реструктурирања, који ће бити основа да се подржи програм.

„Очекујемо и напредак у првим корацима реформе јавне администрације. У плану је да то

превазиђемо током мисије која траје од 29. априла до 30. маја”, рекао је Вујовић.

Извор РТС