Вујовић: ММФ нам честита на резултатима и саветује да не попустимо под притисцима

Министар финансија Душан Вујовић за РТС каже да Међународни монетарни фонд честита Србији на постигнутим резултатима, уз напомену да не попусти под притисцима.

Говорећи о повећању плата и пензија, Вујовић је рекао да је велика вероватноћа да ће се за то наћи простор. Према његовим речима, питање је да сви структурални елементи трошкова буду под контролом да бисмо могли да под пуном подршком Фонда урадимо повећање пензија и плата и наставимо путем реформи.

На питање да ли ће повећање плата и пензија бити за све запослене и за све пензионере, Вујовић напомиње да ће о томе одлучити цела Влада.

„Ту постоје социјални елементи, елементи историје ко је колико добијао претходних година. Према томе, циљ је да се достигне неки ниво правде, да се награде сви учесници у овом процесу реформи и да се оствари неко уједначавање доходака које је јако важно“, наглашава Вујовић.

Министар подсећа да је премијер већ помињао да су сектори школства и здравства најмање добили претходних година, тако да ће циљ бити да они добију више од других.
„Циљ је, такође, да они који су пензионери а којима нису смањиване пензије добију повећање“, додаје министар.

Када је реч о буџету за 2016. годину, Вујовић каже да је он добрим делом већ написан и да се чека да се договоре сви параметри.

„Након одласка ММФ-а, 10. новембра, имамо завршну конференцију за штампу и завршно саопштење и договоре. Саопштићемо све параметре за буџет. До краја новембра ћемо имати припремљен буџет, а после две недеље биће разматран у Скупштини“, закључује Вујовић.