Вујовић: Иновације – нови извор раста

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је данас да су процене раста БДП-а Србије за ову годину ревидиране навише захваљујући већем извозу и инвестицијама, али да би и убудуће земља остваривала стабилан раст, он би морао да буде заснован на иновацијама.

„Мораћемо да тражимо нове изворе раста, а то су иновације“, рекао је Вујовић данас на скупу „Наука, привреда и друштво у Србији“ који је одржан у САНУ, додајући да се код нас отварају фабрике, али то ће у једном тренутку да се исцрпи, па морамо да подигнемо продуктивност и конкурентност на дужи рок а то се ради – иновацијама.

Према његовим речима, за научно-истраживачке пројекте је одобрено 171,5 милиона евра, али тај новац није повучен.
„Ако је толико новца обезбеђено за иновације, дајте да то искористимо, немојте да кренемо па станемо“, поручио је он.
Вујовић је навео да у Србији има много идеја, али да је мали проценат патената, и мали број тих идеја се „скине с полице и употреби у пракси“.

„Код нас је експлодирао број објављених радова, али утицај тих радова на оно што радимо је скроман“, објаснио је.
Илуструјући проблем, Вујовић је навео да у Србији постоји хиперпродукција вина, али да увозимо чепове и запитао: „Где смо изгубили везу између тражње и способност да на њу одговоримо“.

Говорећи о фискалној консолидацији, која је предуслов за даљи раст, он је указао да програми засновани на штедњи обично земљу гурају у рецесију, али је у Србији заправо тренд негативног раста прешао у позитиван.
„Преокренули смо динамику раста, направили смо заокрет“, констатовао је додајући да су уз смањене расходе и приходи повећани, а пре свега приход од пореза је оо 20 одсто већи.

Извор: Тањуг