Вујовић: Халкбанк задржава раднике, а доводи топ менаџмент

“Представници турске Халк банке, која је преузела Чачанску банку, намеравају да задрже а, можда, и повећају број запослених”, рекао је министар финансија Душан Вујовић.

Вујовић каже и да ова турска банка намера да шири пословање у Србији кроз агресивније подржавање инвестиција.

„Намера им је да задрже све запослене, па и да повећању тај број, што би ишло уз ширење броја филијала у Србији. Они намеравају да користе овдашњу стручну радну снагу и великим делом менаџмент из Србије, који би иштао у Турску на упознавање њиховог стила рада“, навео је Вујовић и додао да ће из Турске доћи само водећи менаџери.

Министар је, након потписивања уговора са представницима турске банке о преузимању 76,74 одсто акција Чачанске за 10,1 милиона евра, рекао да ова трансакција много обећава.

„Њихов стил банкарства је другачији од западноевропског који је већином присутан на српском тржишту. Мислим да ће Халк банка преузимати на себе веће ризике и агресивније подржавати инвестиције што неке банке из Западне Европе ређе раде“, верује Вујовић.

Према његовим речима, они преузимају све клијенте и обавезе, а план им је и да понуде нове услуге будући да им је намера да се у наредним годинама шире.

„Халк је огромна банка за наше појмове, има преко 50 милијарди евра активу и више од милијарду евра профита прошле године. Она ће део тих својих средстава усмерити на раст нове Чачанске банке у власништву Халк банке на Балкану, што отвара нове перспективе за промену начина пословања банкарског сектора, али и веће окретање инвестицијама, подржавању трговине и развоја“, рекао је Вујовић.

Прецизирао је да ће постојећи бизнис модел Чачанске банке, подржавање малог и средњег бизниса, остати, али ће се проширити и на велика предузећа.

„Они желе да продубе присуство у инвестицијама и дугорочним пласманима који су српском банкарству доста ретки. На тај начин, желе да обезбеде улаз великим турским компанијама које би да дођу у Србију и код нас отварају погоне и производњу. Тим фирмама је то занимљиво како због српског тржишта, тако и зато што из Србије могу лако да дођу до неких тржишта са којима имамо бесцарински и повлашћени приступ“, навео је министар.

Вујовић је истакао да је Халк банка са огромним капиталом и поузданошћу у пословању, има 900 пословница у Турској и специјалну јединицу која истражује услове за отварање нових експозитура.

Нагласио је значај ове приватизације и додао да то не подразумева продају депозита или тржишта, односно нову банку која ће се такмичити за исте депозите, већ покушај да се направи основа и банка која ће бити претходница раста трговине и индустријског присуства и инвстиција из Турске у Србију и Балкан.

Иначе, Халк банка се, потписивањем Уговора о купопродаји 76,74 одсто акција Чачанске банке, обавезала да ће да плати 10,1 милион евра у року не дужем од 60 радних дана, чиме ће и званично постати већински власник.

Тај износ ће бити исплаћен у готовом и у целини приликом преноса власништва над акцијама, који ће бити обављен у року не дужем од 60 радних дана, чиме ће та банка из Турске и званично постати већински власник Чачанске банке.

Чачанска банка је била у власништву Републике Србије, ЕБРД, ИФЦ и Београдске банке у стечају.

извор Танјуг