Вујовић: Други аранжман са ММФ-ом магистарски рад Владе

Министар финансија Србије Душан Вујовић рекао је да је други аранжман Србије с мисијом Међународног монетарног фонда магистарски рад Владе.

„Прва година консолидације, која је увек и најтежа, успешно је спроведена. После корекције плата и пензија о којој треба да се договоримо са ММФ-ом у новембру, 1,1 милион грађана ће имати примања већа него прошлог октобра, док ће преостали добити номинално благо али значајно повећање“, рекао је Вујовић гостујући у емисији „Око“ Радио-телевизије Србије.

Према његовим речима, одлука да се од ММФ-а тражи повећање плата и пензија већ је донета, а сада се реализује одлука да се пронађе фискални простор за спровођење тог повећања.

Вујовић је додао да је свестан да запослени у појединим секторима, попут образовања, нису били у равноправном положају када је реч о повећању плата, али је и изразио наду да ће „они који су најлошије прошли у претходним повећањима, сада проћи боље“.

„Циљ је да повећање плата запосленима у тим секторима буде веће. Ми обећавамо да ћемо се трудити, али и да ћемо остати обазриви до последњег часа како не бисмо угрозили постигнуте резултате фискалне консолидације“, навео је Вујовић.

Коментаришући ситуацију с предузећима у реструктурирању, министар је истакао да је циљ Владе да спречи ванредне притиске на расходе и разбије круг задуживања у коме та предузећа нису плаћала струју и гас, чиме су оптерећивала ЕПС и „Србијагас“.

Упитан за отпуштања у јавном сектору, министар је казао да је идентификовано 9.000 вишкова запослених, али и да циљ није смањење само по себи већ да грађани добију квалитетнију услугу уз ниже трошкове.

Говорећи о реформисању јавних предузећа, министар је навео да у њима постоје „доста велики“ отпори.

„Кад је реч о ЕПС-у, наш циљ је да се повећа производња електричне енергије. Сада смо у најтежој фази реформисања тог јавног предузећа и план је да се пређе на функционалну организацију, да се смање трошкови функционисања ЕПС-а“, нагласио је Вујовић.

Министар је додао да не очекује да ће буџетски дефицит бити већи од 3-3,5 одсто.

„Оно што је уштеђено, а то је 600 милиона евра, утицаће на мању потребу за задуживањем, допринеће мањим трошковима задуживања, а држава ће ослободити простор за инвестиције“, закључио је Вујовић.

Гостовање министра Вујовића у емисији “Око”
можете видети на сајту РТС-а:

http://bit.ly/1IO37hf

извор РТС