Вујовић: Договорени разговори о повећању плата и пензија

„Влада Србије и представници Међународног монетарног фонда (ММФ) договорили су разговар о простору за повећање плата и пензија”, изјавио је министар финансија Душан Вујовић.

„У једном делу за више од један милион или 1,1 милион људи, то ће бити апсолутно повећање, пошто њихове плате и пензије нису смањене. У мањем делу још више од 100.000 људи у јавном сектору ће имати већу плату него пре почетка ових реформи“, рекао је Вујовић новинарима након састанка са мисијом ММФ у НБС.

Вујовић је додао да ће у једном мањем делу то повећање бити делимична компензација за смањење примања које је било неопходно на почетку реформи. Министар је истакао да је почетни састанак био веома добар и конструктиван.

Мисија ММФ-а је нагласила да Србија у сваком погледу пребацује постављене макроекеономске и макромонтеране циљеве.

„Имали смо врло добар, конструктиван и садржајан разговор о свим елементима, ја сам записао неких 17 тачака које ће бити предмет разговора ове и наредне недеље“, објаснио је Вујовић.

Министар је рекао да ће пројекција бруто домаћег производа Србије бити ревидирана са минус 0,5 одсто, када је почео аранжман из предострожности, на плус 0,5 одсто до краја године.

„Констатовао сам да постоји још већи простор за унапређење, али ћемо остати конзервативни у том погледу, јер је боље да имамо конзерветивни оквир“, рекао је Вујовић.

Он је навео да ће, према његовим проценама, дефицит бити ревидиран наниже, са 232 милиијарде динара, колико је било замишљено на почетку године, на око 160 милијарди.

Према његовим речима, тих 70 милијарди је пре свега на страни прихода, а мањим делом на смањењу капиталних расхода. Како каже, од 70 милијарди пет шестина је на страни прихода, а једна на страни расхода.

„Фокус ће битина томе
како да се убрзају структурне реформе и ту смо код предузећа у реструктурирању морали (од ММФ-а) да тражимо допунско време од годину дана да се реше питања неких предузећа због тога што процес приватизације и решавање њиховог статуса иде спорије него што се очекивало због правних и административних ограничења, али и због отпора у предузећима“, навео је Вујовић.

Апеловано је да убрзамо и процес реструктурирања јавних предузећа, пре свега у области електроенергије, гаса и инфраструктуре, додао је министар. Он је рекао да добри резултати отварају простор да се решавају многи проблеми из прошлости.

„Због тако добрих резултата договараћемо измењени базни сценарио и имаћемо прилику да преиспитамо све мере, неке да релаксирамо, а негде да појачамо очекиване резултате“, објаснио је Вујовић.

извор Танјуг