Вујовић: До половине године план рационализације радних места

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је вечерас да ће се до јула изаћи са планом рационализације броја радних места у јавном сектору и оценио да ће аранжман са Међународним монетарним фондом помоћи даљем јачању динара.

„Колико ће бити отпуштања и стварног вишка запослених зависиће од места на којем се они налазе и од тога колико ће се њих одлучити да раније оде у пензију“, рекао је Вујовић је у
емисију “Око” на РТС-у.

Он је рекао да Министарство државне управе и локалне самоуправе ради на новој систематизацији платних разреда, на основу које ће се знати колико људи ради на појединим местима, колико су плаћени и где су вишкови.

„Није циљ смањење запослених него ефикасна држава и да грађани имају већу мотивацију да раде у приватном сектору“, рекао је Вујовић.

Према његовим речима, Светска банка ће структурним кредитима од око 630 милиона долара помоћи реструктурирање кључних јавних предузећа, реформу државне управе и реструктурирање друштвених предузећа у Агенцији за приватизацији.

Министар је рекао да ће државна предузећа имати своје планове реструктурирања, а говорећи о Србијагасу, додао да прво треба увести дисципилину и отклонити губитке које то предузеће има због неплаћања гаса, а онда решавати питање функционисања предузећа.

„Кад се уведе дисциплина и грађани и фирме почну да плаћају гас, тек тад ћемо моћи да се ухватимо у коштац са структором трошкова Србијагаса, начином функционисања“, рекао је Вујовић.

Гостовање министра финансија Душана Вујовића можете видети на сајту РТС-а.

http://bit.ly/1A3YA5S