Вујовић: Буџет за наредну годину умерено развојни

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да ће буџет за наредну годину бити умерено развојни и да је предвиђен раст бруто домаћег производа (БДП) од три одсто уз ниску инфлацију.

„Предвиђен је буџетски дефицит од 1,7 одсто бруто домаћег производа, који ће износити 4.400 милијарди динара“, рекао је Вујовић на Привредној конференцији Рајфајзен банке у Београду.

Он је истакао да ће раст БДП бити по основу раста свих производних сектора и тражње, а биће подстицан извозом и директним инвестицијама. Министар је додао да се наредних година очекује раст БДП-а од 3,5 одсто и пад учешћа јавног дуга у БДП-у.

Вујовић
је рекао да је Министарство финансија доставило свим буџетским корисницима предлог буџета за наредну годину и да се очекује да они наредних дана доставе своје примедбе.

Вујовић очекује да ће предлог буџета бити у Скупштини Србије до краја новембра.Навео је да тренутно буџет има суфицит од 52, 4 милијарде динара и да се очекује да ће на крају године раст БДП-а бити већи од 2,7 одсто.

Министар је рекао и да Влада Србије данас одлучила да исплати једнократну помоћ пензионерима од 5.000 динара и да ће то бити учињено најкасније до краја месеца. Та помоћ ће бити исплаћена најверововатније 23. новембра, али до краја месеца свакако, рекао је министар. Према његовим речима, ту помоћ ће добити сви, а посебно ће бити значајна за 1, 05 милиона пензионера у Србији који примају најнижу пензију.

извор Танјуг