Вујовић: Бољи финансијски извештаји, за мање сиве економије

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да је након јутрошњег састанка са ММФ-ом једна од главних тема била сива економија, а кључни корак за њено смањење је и увођење европских стандарда у корпоративно финансијско извештавање, које би могло да се примењује већ од краја ове године.

„ММФ је јутрос рекао да ми годинама имамо план борбе са сивом економијом, али да треба појачати резултат и да ће ово бити једна активност која ће бити кључни корак у решавању тог проблема. Наш потенцијал је огроман“, рекао је Вујовић на заједничкој конференцији Министарства финансија и Светске банке.

За овај пројекат увођења међународних стандарда у корпоративно извештавање, швајцарска влада је донирала 3,4 милиона евра, а споразум о донацији су потписали и Вујовић и представници Светске банке.

„Циљ је да се подигне култура извештавања“, рекао је Вујовић наводећи пример да сада предузетници често воде дупле књиге, не плаћају порез, набављају илегално материјал који им је потребан за посао, а увођењем овог стандарда, таква пракса би била прекинута.

Вујовић каже да очекује да факултети подржати ову иницијативу како би
софтвери неопходни за његово спровођење били доступни по минималним ценама.
Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен оценио је да се, када је реч о овом пројекту, коначно стигло до циља и захвалио Швајцарској на донацији.“Ово је изузетно важна област иако је често невидљива, а доноси промене и показује да ли је земља успешна у привлачењу инвестиција или није“, рекао је Верхеијен.

извор Танјуг