Вујовић: Београд на води – прилика за привредни раст

Пројекат Београд на води треба да подигне Србију у другу орбиту када је реч о пословном и стамбеном простору, рекао је данас у парламенту министар финансија Душан Вујовић.

Вујовић је рекао да није у питању инвестиција од 3,5 миљарди евра, ни 13.000 људи који ће ту бити запослени, већ и пре свега да се наше фирме квалификују на домаћим и међународним тендерима, да редефинишу своју способности и могућности да би могли да се врате на она тржишта где смо били суверени произвођачи, а данас смо једва присутни.

„Преломна тачка ове инвестиције је 10 одсто нашег БДП, што ретко која земља има. Ово је огромна шанса да отворимо један мотор развоја који годинама нисмо користили“, рекао је Вујовић истакавши да је „Београд на води потпуно друга орбита пословног и стамбеног простора“.

Шанса ће, каже, бити да то урадимо по динамици која је потпуно реална, а закон се доноси да продужи рок са једне на пет година јер желимо реалне рокове.

Министар очекује да, ако се буде радило на начин који је предвиђен, то буде и завршено.

Вујовић је објаснио да се Лекс специјалисом заправо мењају три закона – о експрорпијацији, о планирању и изградњи и о опстем управном поступку.

„Мењамо их зато што је овај пројекта изазов у неколико димензија, а једна димензија је време које је пропуштено. Осећам личну обавезу да ово преведемо са речи у дела. време је да те ствари урадимо. Много смо обећавали, сада је време за спровођење“, казао је министар.

Ово је, додао је прилика, да српска администрација и држава покаже да може да спроводи законе и да буде партнер инвеститорима.

„Морамо да у тржишној привреди начумо где је граница приватног и јавног интереса. Залагаћу се да се приватни интерс поштује до краја, али не на штету јавног интереса“, казао је Вујовић и додао да је време да се реши питање једне дисфункционалне зоне у центру града о којој се разговара најмање сто последњих година.

Извор: Танјуг