Време је за инвестирање у Србију

Министар финансија у Влади Србије Млађан Динкић, који је и гувернер СЦГ у ЕБРД-у, оценио је да је тродневни скуп на 14. годишњој скупштини ЕБРД-а у потпуности успео и нагласио да је имиџ Србије у очима странаца почео да се мења.

Динкић је изразио нарочиту захвалност Агенцији за страна улагања и промоцију извоза. Сада је право време за инвестирање у Србији, истакао је он и поновио да ће током године бити најмање две милијарде долара страних директиних инвестиција у Србију.

Само у банкарском сектору директне стране инвестиције износиће између 750 милиона и једне милијарде долара, навео је Динкић и додао да ће у привреду бити инвестирано додатних милијарду долара страних директних инвестиција.

Он је изразио уверење да ће након промоција могућности за улагање у нашу земљу још инвеститора бити расположено да уђе на тржиште Србије.

Делегација Владе Србије у другој половини године отпутоваће у Аустрију где ће бити представљени резултати реформи и могућности за улагања, а такође посетиће и Јапан, најавио је Динкић.

Министар је рекао да ће у оквиру предстојећих разговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању ЕУ три министарства Владе Србије имати кључну улогу, а то су министарства финансија, пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и Министарство за економске односе са иностранством.

Динкић је нагласио да су инвестиције ЕБРД-а у Србији достигле 800 милиона евра, при чему је ЕБРД помогао да се привуче још милијарду и две стотине милиона евра из приватних извора.

Међу најважнијим уговорима који су потписани је и уговор о завршетку аутопута Београд-Нови Сад и изградња новог моста код Бешке, истакао је он и подсетио да је склопљено и више уговора са приватним сектором.

Са Европском инвестиционом банком уговорена је реализација нових пројеката приближне вредности од 250 милиона евра нових пројекта, међу којима су најзначајнији пројекти за унапређење наше железнице и клиничких центара, навео је Динкић.

Према његовим речима, трећа међународна финансијска институција с којом је остварена сарадња је Нордијска инвестициона банка, с којом ће у наредном периоду бити реализовани пројекти изградње инфраструктуре у Србији, екологије и здравства.

Динкић је додао да је са гувернером Развојне банке Савета Европе постигнут договор да ова банка пошаље комисију у Србију која ће са домаћим експертима проценити штету насталу након поплава у средњем Банату, после чега ће под повољним условима бити одобрен новац за обнову порушених кућа.

Министар привреде у Влади Републике Србије Предраг Бубало рекао је да је од многих учесника Годишње скупштине ЕБРД-а чуо да је ситуација у Србији далеко боља од имиџа који је наша држава имала у свету.

Бубало је навео да се претходних дана састао са представницима Развојне банке Савета Европе, директором Светске банке задуженим за регион источне, централне Европе и Кавказа, као и са генералним конзулом у Европској банци за обнову и развој.

Представници ЕБРД-а изразили су спремност да, поред кредита, дају и донанције за санирање штета насталих у средњем Банату, указао је министар привреде.

Он је објаснио да је неопходно створити перспективу људима који живе у поплављеним подручјима, тако да је постигнут оквирни договор о томе да се донације усмере ка ковачници „Јаша Томић“, фабрици текстилне индустрије, као и на два пољопривредна добра која се налазе у местима Јаша Томић и Међа.

Према његовим речима, представници ЕБРД-а такође су изразили спремност да финансирају одређени број пројеката који би требало да доведу до усклађивања домаћих правних прописа са прописима у ЕУ.

Министар је изразио задовољство спремношћу коју су страни инвеститори исказали за улагања у мала и средња предузећа у Србији.

Министар за економске односе са иностранством у Влади Србије Милан Париводић навео је да је организовањем Годишње скупштине ЕБРД-а из Београда послата порука целом свету да је Србија, коначно, на исправном путу.

Основна порука коју ће инвеститори понети из Београда јесте да је ова Влада демократска, као и да ће свака следећа влада Србије то бити, рекао је Париводић и додао да је Србија политички стабилна земља и фактор стабилности у региону.

Инвеститори су имали прилику да се увере у политичку стабилност у Србији синоћ, за вечером, на пријему код председника Републике Србије Бориса Тадића, када су за једним столом седели сви лидери државне заједнице Србија и Црна Гора, објаснио је Париводић.

Истовремено, назначено је да је неопходно интензивно и брзо радити на реформи свега што се тиче земљишта и изградње на њему, навео је он и објаснио да сва власништва над земљом у Србији, као и питања урбанизма и грађевине, морају бити преиспитана.

Према његовим речима, мора бити приватизовано градско грађевинско земљиште, морају бити донети урбанистички прописи, а такође и промењен Закон о планирању и изградњи објеката како би се омогућила бржа процедура за изградњу.

Париводић је напоменуо да компаније које су дошле у Србију врло добро зарађују и, истовремено, задовољне су и радном снагом – уредним људима који добро говоре енглески језик.

Министар је изразио задовољство билатералним разговорима које је водио претходних дана. Сви су у разговорима показали добре намере и жељу да нам помогну. Тако смо, рецимо, добили уверавања од представника Развојне банке Савета Европе да ће нам под најповољнијим условима, који су им дозвољени, понудити новац, најпре за санацију ситуације у средњем Банату, а затим и за изградњу инфраструктуре како би се развила инвестициона клима у земљи, закључио је Париводић.

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Радован Јелашић нагласио је да су представници НБС-а одржали више од 50 састанака са представницима финансијског сектора и истакао да постоји велико интересовање првокласних банака за долазак у Србију. Представници банака изразили су спремност да ојачају капиталну базу, односно да изврше докапитализацију банака у Србији, а према првим проценама, та сума би требало да износи приближно 300 милиона долара, објаснио је Јелашић.

Он је изразио наду да ће до краја ове године бити усвојен закон о осигуравајућим друштвима како би могли бити основани први добровољни пензиони фондови и додао да је обавио више билатералних разговора са гувернерима државних банака у региону.

Према његовим речима, у току су договори са гувернерима Македоније и Албаније у циљу остварења заједничког наступа према Европској централној банци, у чему би Србија, као највећа земља у региону, требало да преузме водећу улогу.