Влада Србије ограничила рок за реструктурирање предузећа

Влада Србије ограничила је данас рок за реструктириурања предузећа на 30. јуни 2014, изјавио је државни секретар у Министарству финансија и привреде Александар Љубић.

Он је агенцији Бета рекао да Влада Србије данас усвојила измене и допуне Закона о приватизацији којима се у једној тачки ограничава поступак реструктирирања на 30. јуни 2014. године. Влада тиме, како је истакао Љубић, жели да „стави тачку на тај поступак“, који је почео „још давне 2002. године“.

„Мора се ставити тачка на тај део приче и све ово што ради Миистарство финансија и привреде јесте да се та предузећа за годину и по понуде на тржишту кроз неки поступак приватизације“, рекао је он.

Према његовим речима, у Србији у овом тренутку постоји 171 предузеће у реструктурирању у коме ради око 60.000 људи.

„Битно је рећи да та предузећа, поред директних субвенција које добијају из буџета Србије, имају и велики број индиректних субвенција, односно не плаћајући порезе, доприносе, таксе, гас, струју и све остало генеришу губитак који годишње износи и преко 700 милиона евра“, рекао је Љубић.

Државни секретар Министарства финансија и привреде је напоменуо да је ограничавање рока за реструктрирање на 30. јуни 2014. и додао да је то предвиђено Акционим планом које су Министарство финансија и привреде припремили као део Фискалне стратегије 2013. до 2015. године.

Према речима Љубића, у наредних годину и по дана то министарство ће се бавити начином на који ће појединачна предузећа у реструктирирању бити приватизована, односно да ли ће то бити кроз приватизацију имовине, кроз стечај, кроз унапред припремљен програм реорганизације или кроз продају капитала.

„Та предузећа неће 30. јуна 2014. нестати. Са њих се само скида заштита од поверилаца. Предузећа која не нађу купца пронаћи ће своју приватизацију кроз неки други поступак, пре свега кроз продају имовине у стечају“, рекао је државни секретар у Министарству финансија и привреде Александар Љубић.