Влада није и неће прекорачити субвенције предвиђене буџетом

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић рекао је у емисији „Кажипрст“ Радија Б92 да Влада неће дати 30 милиона евра инвестиција РТБ Бору, као што је пренето у јавности, већ да ће тај новац финансирати приватници заинтересовани за приватизацију РТБ Бора, и истакао да Влада није прекорачила маневарски простор предвиђен буџетом.

„Ни за један динар не превазилазимо субвенције предвиђене буџетом, а имамо намеру да их у наредној години смањимо“, додао је Динкић.

Динкић је истакао да је крајње време да се приватизују предузећа, да их грађани не финансирају из пореза. „Бор има перспективу, мислим да ће наћи доброг стратешког партнера, али мора се убрзати процес приватизације. Бор очекују бољи дани, али не од државе, него од приватног власника“, навео је министар.

Он је рекао да је одлучено да се ове године озбиљно смањи буџетски дефицит, како би се успоставила трајна макроекономска стабилност, која је кључна за привредни раст. „Стиче се утисак да Влада шаком и капом штрајкачима даје новац који не постоји, што није тачно. Сва јавна предузећа ове године могу да рачунају на повећање плата од максимум осам одсто и ни динар више“, истакао је Динкић.

Министар финансија најавио је и улазак компаније „Мерцедес“ у једну од српских фабрика, чије име није желео да открије, али је истакао и да стране партнере не интересује улагање у предузећа у којима се штрајкује.

Он је навео да је приоритет Владе Републике Србије макроекономска стабилност и нагласио да динар остаје стабилан.