Више од 75 милиона евра за нову фабрику металне амбалаже

Компанија за производњу металне амбалаже за индустрију пића и прехрамбену индустрију Балл Пацкагинг Еуропе, која послује у оквиру светске корпорације Балл Пацкагинг Гроуп, одлучила је да у Србији отвори нову фабрику у чију ће изградњу бити уложено више од 75 милиона евра.

Министар финансија Млађан Динкић истакао је да ће реализација ове инвестиције допринети расту бруто друштвеног производа у Србији за 0,5 одсто и оценио да је у циљу даљег повећања друштвеног производа, потребно наставити овим путем и привући што више потпуно нових инвестиција.

Потпредседник Владе Републике Србије Мирољуб Лабус објаснио је на данашњој конференцији за новинаре која је одржана после састанка представника Владе Србије и ове компаније, да је реч о директној страној инвестицији, а не приватизацији, и навео да ова одлука потврђује да велики инвеститори сматрају Србију сигурним местом за улагање. Он је нагласио да ће Влада Србије отклонити све препреке које постоје у домаћем законодавству и пракси, како би се и другим страним инвеститорима омогућило нормално пословање на нашем тржишту.

Председник компаније Балл Пацкагинг Еуропе Јан Дрисенс најавио је да ће реализација овог пројекта почети почетком маја, као и да ће инвестиција у почетку износити приближно 15 милиона евра, док ће у три касније фазе достићи суму од 75 милиона евра. Дрисенс је навео да ће око 25 милиона евра бити уложено у домаће фирме које ће се ангажовати на извођењу грађевинских радова, као и да ће фабрика у првој фази запослити између 100 и 150 радника који ће због примене високе технологије у производњи бити обучавани на другим локацијама широм Европе.

Према његовим речима, искуства из фабрике у Пољској показују да овај број запослених повлачи још десет пута толико људи који ће радити на логистици, паковању, транспорту и другим огранцима производње. Из постројења која ће бити изграђена у Србији извозиће се између 70 и 80 одсто производа, истакао је Дрисенс и додао да ће компанија, у оквиру обавезе да се побрине за фабрички отпад, саградити и десет центара за рециклажу.