Велико интересовање за приватизацију ЈУ банке

Министар финансија Млађан Динкић рекао је данас да се на тендер за приватизацију ЈУБАНКЕ јавило 11 банака, од којих осам има великих шанси да се пласира у други круг тендера, и навео да су то водеће банке из Аустрије, Италије, Француске, Грчке, Мађарске, Словеније и Сједињених Америчких Држава. Он је оценио да је њихово интересовање за учешће у овој приватизацији доказ велике атрактивности банкарског система Србије и предвиђања страних инвеститора да ће у Србији у наредним годинама доћи до снажног привредног развоја.

Тендер за приватизацију ЈУБАНКЕ расписан је 19. јуна, а од 11 пријављених банака, три су одмах елиминисане јер нису поднеле комплетну документацију, тако да је сада у конкуренцији за други круг тендера осам понуђача.

Динкић је на конференцији за новинаре рекао да ће коначна листа оних који су се квалификовали за наредни круг тендера бити објављена у петак, 25. јуна, јер тренутно Народна банка Србије испитује бонитет потенцијалних купаца ЈУБАНКЕ. Према његовим речима, од две аустријске банке које су се одазвале тендеру, једна је највећа банка у овој земљи, а још није заступљена на нашем тржишту.

Министар је оценио да интересовање ове две и осталих водећих банака ових земаља, показује да је за претходне три године у банкарском систему учињено много на привлачењу инвеститора. Он је истакао да је то добар знак за будућност Србије, јер онај ко сада улаже у нашу земљу, предвиђа да ће у Србији у наредним годинама доћи до снажног привредног развоја.