Велики инвеститори и водеће светске банке заинтересовани за Србију

Шеф делегације Владе Републике Србије на преговорима са Међународним монетарним фондом (ММФ) у Вашингтону, министар финансија Млађан Динкић изразио је наду да ће се трогодишњи аранжман са ММФ-ом завршити до краја године одлуком о отпису 700 милиона долара Париском клубу.

Динкић је најавио да ће се преговори одвијати почетком октобра, када мисија ММФ-а стигне у Београд, уз оцену да је овогодишње заседање ММФ-а и Светске банке у Вашингтону, за разлику од претходних, карактерисало интересовање великих инвеститора и водећих светских банака за Србију.

Он је истакао да је много тога урађено, да је Србија добила изузетне похвале Светске банке, чији је извештај утицао на стране инвеститоре, који су показали велико интересовање за улагања у Србији.

Према његовим речима, делегација је имала састанак и три инвеститорске конференције са највећим светским банкама, а по први пут је и највећа америчка инвестициона банка „Мерил Линч“ упутила званичан позив да се у САД направи шира презентација резултата транзиције у Србији.

Динкић је истакао да је са Светском банком уговорен нови зајам од 56 милиона долара за подршку развоју финансијског и приватног сектора, који би почетком новембра требало да буде усвојен на Борду директора, а постигнут је договор и о наставку реализације других пројеката.

Он је додао да Србија има 180 милиона долара одобрених средстава Светске банке за пројекте у здравству, за путеве, водопривреду, уштеду енергије, која још нису искоришћена, при чему је нагласио да су у питању кредити под изврсним условима, без камате и на 20 година почека.

Током сусрета са директором за кредитне послове Европске инвестиционе банке договорено је да до краја ове године буду одобрена два пројекта – за модернизацију српске железнице, у висини од 80 милиона евра, као и за модернизацију клиничких центара у Србији – Београду, Крагујевцу, Новом Саду и Нишу, у вредности од 110 милиона евра, док су за следећу годину уговорени пројекти чишћења Дунава и изградње обилазнице око Београда, навео је Динкић.