Велике европске банке улазе у Србију

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је да су три велике европске банке заинтересоване за улагање у нашу привреду и отварање кредитних линија за Србију, при чему „Дојче банка“ жели да купи дугорочне државне обвезнице.

Динкић је приликом посете агенцији Тањуг истакао да је нагло порастао интерес за обвезнице Трезора Србије и прецизирао да је највећа италијанска банка „БЦИ Интеза“ заинтересована за то да купи једну од домаћих банака у друштвеном власништву с развијеном мрежом експозитура и филијала, да грчка „ЕФГ Еуробанк“, која је већ присутна у Србији, жели да прошири пословање, док је „Дојче банка“ најавила знатно већу кредитну активност за наша предузећа.

Он је навео да су се на међународни тендер за приватизацију „Јубанке“ пријавиле италијанска „Уни Кредито банка“, аустријске „Ерсте банка“ и „Банк Аустрија“, грчка „Алфа банка“, британска „Дженерал илектрик Јуроп капитал“, словеначка „Нова Лјубљанска банка Д.Д.“, мађарска „ОТП банк“ и француска „Сосијете женерал“.

Улазак страних банака нипошто не значи отпуштања, јер ће се све оне ослањати на домаће особље, нагласио је Динкић и додао да је за несметано трговање дугорочним обвезницама неопходно донети закон о јавном дугу, који је Влада већ припремила и у октобру ће га проследити Скупштини Србије. Према његовим речима, тај закон омогућиће издавање дугорочних државних обвезница, за разлику од важећег закона којим је дозвољено само издавање краткорочних обвезница.