Важна улога ЕИБ-а у кредитирању малих и средњих предузећа

Министар финансија Млађан Динкић истакао је данас током сусрета са делегацијом Европске инвестиционе банке (ЕИБ), коју је предводио потпредседник Ђерландо Ђенуарди, значај подстицања развоја малих и средњих предузећа у Србији, као и улогу коју ова банка има у кредитирању ових пројеката.

На састанку је закључено да је потребно отворити нову кредитну линију за мала и средња предузећа, која је за ову годину више него удвостручена у односу на 2002. годину, и уместо 20 износиће 45 милиона евра. Такође, очекује се да преговори о овој кредитној линији буду закључени најкасније до краја јуна ове године. Од планираних 45 милиона евра, 40 милиона евра биће намењено за кредитирање малих и средњих предузећа, а пет милиона евра за микро кредитирање.

Министар Динкић подржао је и остале инфраструктурне пројекте које су предложили представници ЕИБ-а, а посебно оне који се односе на рехабилитацију Коридора 10, железницу, контролу у ваздушном саобраћају, унапређење водоснабдевања у локалним самоуправама, као и инфраструктурне пројекте у здравству и просвети, чија укупна вредност износи приближно 280 милиона евра.