Увођење финансијског реда

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић најавио је данас да ће у овој години у Србији бити уведен „финансијски ред, кроз наставак примене Закона о екстрапрофиту, Закона о борби против организованог криминала и Закона о пореском поступку и пореској администрацији“, преноси агенција Бета. Према његовим речима, биће настављена наплата екстрапрофита, што се односи на оне људе који су „профитирали кроз квазиинституционалне легалне токове“, не кршећи притом закон. Министар финансија је подсетио на то да је тим законом наплаћено између 62 и 65 милиона евра.

„Други елемент за увођење финансијског реда је Закон о борби против организованог криминала, којим је омогућена пленидба имовине осумњичених за припадање организованим криминалним групама“, рекао је Ђелић. Тај закон би, према његовим речима, требало доградити у смислу да се имовина конфискује ако суд утврди припадност организованом криминалу.

Ђелић је рекао да се трећи елемент односи на обавезу пријављивања имовине која прелази 20 милиона динара, што проистиче из Закона о пореском поступку и пореској администрацији. „Сви они који не пријаве своју имовину у земљи, иностранству, као и на иностраним рачунима до 1. јула, имаће посла са пореском полицијом и пореском управом“, казао је Ђелић и навео да ће та имовина бити заплењена и конфискована.