Усвојен Закон о преузимању имовине и обавеза проблематичних банака

Влада Србије усвојила је данас Закон о преузимању имовине и обавеза проблематичних банака и упутила га Скупштини Србије на хитно усвајање. Циљ доношења овог закона је очување стабилности финансијског система, изјавио је данас министар привреде и финансија Млађан Динкић.

Законом се предвиђа пренос имовине и обавеза проблематичне банке на другу финансијски способну и стабилну банку, што је једна од најефикаснијих опција за стабилизацију банкарског сектора и консолидацију на домаћем тржишту. Он је прецизирао да би тај закон у скупштини требало да се нађе у среду и да буде изгласан у петак.

Динкић је истакао да Србија има добре банке, али „да постоје можда две мале несистемске државне банке“ које су, према његовим речима, упропашћене политичким одлукама и лошим пласманима, а у њима грађани такође штеде и мали привредници имају депозите.

Пошто је задатак државе да очува финансијску стабилност, Влада се одлучила на доношење овог закона, рекао је Динкић.

Применом овог Закона ће бити омогућено решавање
проблема Нове Агробанке (неадекватно формиране за посебне намене у мају ове године, по више основа неусклађене са Законом о банкама, где је држава 100% власник), чији је постојећи пословни модел дугорочно неодржив. Закон омогућава пренос квалитетне активе и обавеза Нове Агробанке на Поштанску Штедионицу без угрожавања њене стабилности. Поштанска Штедионица је преузималац као најстабилнија банка на тржишту са широком пословном мрежом
и чврстом структуром депозита.

„У понедељак штедише несигурне Нове Агробанке, која би иначе отишла у банкрот, могу да буду мирни, јер ће моћи да слободно располажу својим улозима у Поштанској штедионици, и наравно не преносимо само депозите, већ и ликвидност потребну да се затвори та трансакција“, казао је Динкић.

Овим Законом Влада
добија овлашћење Скупштине Србије
да може брзо и ефикасно да реагује
у случајевима процењене нестабилности банака.

Влада овим предлогом
системском решења, најозбиљнијим од избијања
еконосмке кризе 2008. године, ствара услове за трајну стабилизацију банкарског сектора у Србији.

Влада Србије,
уз подршку Народне Банке Србије, чврсто је
решена да елиминише све елементе нестабилности у банкарском систему и сваки потенцијални случај
реши у складу са принципима – пуне стабилности финансијског система, минимизирања укупног трошка за пореске обвезнике и спровођење трајних и одрживих решења.

Стручни тимови Министарства финансија и привреде, НБС и Агенције за осигурање депозита су у припреми овог решење тесно сарађивали са тимом експерата Међународног Монетарног Фонда.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић је рекао да би Влада Србије у четвртак требало да утврди предлог Закона о буџету за 2013. годину који предвиђа да се буџетски дефицит преполовини на 3,5 одсто БДП-а.
Он је на 12. Економском самиту рекао да је план да се са таквим дефицитом у 2013. заустави раст јавног дуга, а затим и да се драстично обори у 2014. години. Како је нагласио, влада има озбиљну и тврду намеру да преполови буџетски дефицит, иако нису сви министри срећи због предложеног буџета за наредну годину.

Динкић је казао да влада не намерава да стане са смањењем буџетског дефицита у 2013., већ да га додатно смањи у 2014. години на 1,9 одсто, а у 2015. на један одсто и напоменуо да ће јавни дуг на крају ове године бити 60 одсто од вредности БДП, а да ће се смањити испод тог нивоа од 2014.

Према речима Динкића, да би се све то реализовало у пракси, донет је и средњорочни програм реформи са структурним мерама које подразумевају побољшвање пословне климе, наставак укидања парафискалних намета и додатно упрошћавање система плаћања пореза тако што ће се у наредних годину и по дана потпуно прећи на електронске пореске пријаве.