Усвојен сет уредби о промету робе са Косовом

Министар финансија Млађан Динкић рекао је јуче да је усвојен сет уредби о промету робе са Косовом и Метохијом, односно, допуњена је и пречишћена претходна уредба, тако да је одређено да контролу робе на административној линији обавља посебна јединица Пореске управе.

Та јединица Пореске управе вршиће контролу робе српских произвођача са Косова и Метохије, док ће царина остати на административној линији и контролисати промет робе коју производе Албанци. Такође, одлучено је да се роба која је произведена ван Косова и Метохије, а која је у јужној покрајини у транзиту, не може царинити на административној линији, већ ће бити упућивана на међународне граничне прелазе „Прешево“ и „Прохор Пчињски“, објаснио је Динкић.

Он је такође саопштио да је Влада одлучила да овласти Народну банку Србије и Министарство финансија да следеће недеље потпишу са Владом Италије кредит у висини од 33 милиона евра, који је намењен кредитирању малих и средњих предузећа у Србији под повољним условима.

Динкић је навео и да је Влада донела Уредбу о остваривању права физичког лица, купца добара и услуга у спровођењу Закона о фискалним касама, што значи да ће од понедељка сви грађани који запазе да се не издају фискални рачуни у трговинама моћи то да пријаве на број Министарства финансија 011/361-99-00, за шта имају право на накнаду од 500 динара по једној пријави.