Усвојен ребаланс буџета за 2003. годину

Скупштина Србије усвојила је синоћ ребаланс буџета за 2003. годину , Споразум о дефинисању коначног статуса органа и организација из члана 15 Закона о спровођењу Уставне повеље државне заједнице Србија и Црна Гора и Закон о министарствима. Од присутна 132 посланика, 127 гласало је за ребаланс буџета, а пет је било против, преноси агенција Бета.

Министар финансија у Влади Републике Србије Божидар Ђелић рекао је да су измене буџета условљене доношењем Уставне повеље којом су дефинисане нове функције заједничке државе и њено финансирање, као и функције које прелазе на ниво држава чланица.

Од досадашњих 56 савезних органа и организација, у новој државној заједници остало је 23, на ниво Србије прешло је шест органа, а остали су или припојени неким другим органима, или су престали са радом. За финансирање рада заједнице Србија и Црна Гора до краја године биће потребна 41 милијарда динара. Од те суме Србија ће обезбедити 93,3 одсто, а Црна Гора 6,7 одсто.

Расходи војске Србије и Црне Горе су 36,2 милијарде динара, дипломатије 2,7, а осталих органа 2,1 милијарду динара. Ребалансом овогодишњег буџета Србије прецизирано је да приходи буду 271,8 милијарди динара, расходи 318,7, а дефицит 46,9 милијарди динара.

Ђелић је најавио појачану међународну дипломатско-економску активност како би се обезбедило 230 милиона евра (око 14 милијарди динара) донација и повољних кредита. Предвиђено је да се дефицит покрије и приходима од приватизације (12,4 милијарди), кредитима (12,7 милијарди) и нето домаћим задужењима (6,8 милијарди динара).

Због погоршане међународне економске ситуације, рата у Ираку и нестабилности после убиства премијера Зорана Ђинђића, смањен је привредни раст са планираних пет одсто на 3,5 до 4,5 одсто, а планирана инфлација кретаће се у распону од 9 до 11 одсто, уместо очекиваних 9 одсто, рекао је Ђелић и додао да је инфлација за сада у границама планираног годишњег нивоа.

Министар финансија рекао је да је ово буџет континуитета и да ребалансом нису мењане ставке које се односе на исплате буџетских корисника, већ само онај део који се односи на преношење надлежности са федералног на републички ниво. Он је потврдио да ће плате и пензије бити редовно исплаћиване.